//

Синод Єпископів утворив робочу групу для впровадження Стратегії розвитку УГКЦ

Другий день робочих засідань Священного Синоду Єпископів УГКЦ був присвячений розглядові головної теми цьогорічного синодального зібрання: «Стратегія розвитку УГКЦ на період до 2020 року».

 

Доповідачами були Владика Стефан (Сорока), Митрополит Філадельфійський, та Владика Давид (Мотюк), Єпарх Едмонтонський. Представляти головну тему владикам допомагали експерти – Гай Камарата та Чак Нойбекер, а також Тетяна Ставнича, керівник Відділу розвитку Департаменту фінансів і майна Патріаршої курії.

 

Митрополит Стефан (Сорока) у своїй доповіді накреслив основні цілі, які Синод єпископів прагне осягнути за наступні 10 років у розвитку нашої Церкви, та запросив членів Синоду «здійснити подорож відновлення під проводом Божої присутності, присутності Господа і Спаса Ісуса Христа посеред нас». Доповідач підкреслив, що процес відновлення Церкви вже триває, бо він був започаткований Синодом єпископів під проводом Блаженнішого Любомира 2006 року, коли стратегію Церкви було виражено гаслом «Святість об’єднаного Божого люду». Нині цей процес повинен стати всеохоплюючим та більш організованим і цілеспрямованим.

 

Владика Давид (Мотюк), зі свого боку, пригадав основні етапи розробки ключових напрямків стратегічного розвитку Церкви на період до 2020 року. Ці напрацювання, підкреслив Владика Давид, – результат тривалих застанов і клопіткого труду багатьох експертів, представників єпископату, духовенства, богопосвячених осіб та мирян УГКЦ, які внесли свій вклад як у конкретизацію цілей, які Церква ставить перед собою на період до 2020 року, так і в підготовці засобів до їх осягнення.

 

Червоною ниткою крізь усю стратегію проходить питання євангелізації. «Все, що буде робитися в Церкві на різних рівнях – структурних, душпастирських, економічних, повинно бути підпорядковане основній меті – проповідуванню Євангелії усьому створінню. До здійснення цього завдання є покликані усі члени Церкви – відповідно до свого стану, підготовки і можливостей – передовсім духовенство, чернецтво, але також і миряни», − зазначив у коментарі Владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ.

 

Доповідачі підкреслили, що місцем, де реалізується стратегія Церкви, є в першу чергу парафіяльна спільнота. Роль парафії є ключовим компонентом у євангелізації та в досягненні цілей, які Церква ставить перед собою. Доповідачі зазначали, що саме в парафії віруючі найчастіше вперше зустрічаються з Христом. Жива парафіяльна спільнота є божественно-людським простором, в якому зароджується, зростає та дозріває зв'язок віруючого з Богом. Жива парафіяльна спільнота самим своїм життям також притягує нових людей до сопричастя з Богом в Церкві. Тому Робоча група, яку очолювали Митрополит Стефан (Сорока) та Владика Давид (Мотюк), запропонувала Синодові Єпископів практичну програму здійснення Стратегії УГКЦ під назвою «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом».

 

Члени Синоду Єпископів, детально обговоривши різні аспекти запропонованої концепції, прийняли її за основу для подальших дій та утворили Робочу групу для впровадження Стратегії розвитку УГКЦ на період до 2020 року.

 

Секретаріат Синоду Єпископів УГКЦ
Джерело: www.ugcc.org.ua