//

Синод єпископів продовжує свою роботу: панорама євангелізації на п'яти континентах

У перший день роботи Синоду (понеділок 8 жовтня) відбулися два пленарні засідання, і якщо перше з них було відзначено роздумами Бенедикта XVI і доповіддю кардинала Дональда Вюрла, то у другій половині дня представники усіх п'яти континентів змалювали ситуацію в сфері євангелізації сформовану у них вдома .

 

Про стан справ на Старому Континенті говорив голова Ради Єпископських Конференцій Європи, архиєпископ Будапешта кардинал Петер Ердо. Примас Угорщини підкреслив, що зазначений ще Іваном Павлом II в його Апостольському зверненні Ecclesia in Europa процес забуття християнських коренів став ще більш очевидним нині, після 13-ти років. Неуцтво в питаннях віри тільки шириться, а засоби масової інформації часто піддають Церкву нападкам. Уроки релігії в школі замінюються на «курс релігієзнавства», що призводить до синкретизму і релігійного індиферентизму. Присутність Церкви в суспільному житті наштовхується на правові, а деколи і фізичні перешкоди. Найчастіше жертвами насильства і дискримінації стають в Європі саме християни, а перш за все - католики. Концепція «прав людини третього і четвертого покоління» несумісна з основами моралі, а тому не тільки загрожує християнським кореням, але і створює небезпеку для світського суспільства. Разом з тим, у ситуації зниження народжуваності, «старіння» суспільства, економічної кризи і ослаблення релігійної та культурної ідентичності, європейцям властива «духовна спрага і прагнення знайти надію». Знаменнями надії, за словами угорського єрарха, є Всесвітні Дні Молоді в Кельні і Мадриді, після яких спостерігався сплеск покликань до священства та монашества. До цих ознак можна також віднести місії в європейських мегаполісах, активність церковних рухів, збільшення числа парафіяльних добровольців, перш за все, у сфері благодійності. Торкнувшись проблеми міжнаціональних та міжетнічних конфліктів на Європейському континенті, кардинал Ерде нагадав про миротворчі ініціативах Церкви у цій сфері. Серед них - підписаний 6 років тому Конференціями єпископів Словаччини та Угорщини Акт про примирення і недавнє спільне послання до народів Росії і Польщі патріарха Московського і всія Русі Кирила і голови Конференції єпископів Польщі архиєпископа Юзефа Міхаліка.

 

Ситуацію в Африці охарактеризував кардинал Полікарп Пенго з Танзанії. Хоча євангелізація Чорного Континенту сходить ще до апостольських часів, основна його частина змогла почути Добру Новину порівняно недавно. З цієї причини провести чітку грань між «старою» і нової євангелізацією тут неможливо. Крім того, процеси глобалізації не обійшли стороною і Африку. Але є тут і свої специфічні проблеми: міжплемінні конфлікти, корупція, насильство по відношенню до жінок і дітей. Велику небезпеку становить і набирає силу ісламський фундаменталізм. Ще одна проблема пов'язана з еміграцією у пошуках кращих матеріальних умов життя найбільш освічених африканців, які теоретично могли б внести істотний внесок у євангелізацію своєї батьківщини.

 

Від імені Америки виступив голова Ради єпископату Латинської Америки (CELAM) архиєпископ Карлос Агьяр Ретес з Мексики. Він також визнав, що ідентичність багатьох місцевих католиків ослабла, а тому потребує додаткової формації.


Представником найбільш густонаселеного на Землі континенту - Азії на трибуні Синоду став архиєпископ Бомбея (Індія), кардинал Освальд Грасіас. Нині в Азії проживає 60% населення земної кулі, причому половина з них - в Індії і Китаї. Однак тільки 3% тут є сповідниками Христа. В цілому азіати чутливі до духовного життя, проте секуляризація і матеріалізм, нападки на родину і життя дають про себе знати і тут. Велике значення, тому, мають церковні рухи, які вміють працювати з  сім'ями. Кардинал також відзначив ескалацію насильства на релігійному грунті в багатьох місцях Азіатського континенту, жертвами якого, втім, стають не лише християни.


Вельми суперечливу ситуацію в Австралії і Океанії представив архиєпископ Джон Ечерлі Дью з Нової Зеландії. Численні, але деколи малонаселені острови, що утворюють Океанію, розкидані по території, що становить 1/3 земної поверхні, а тому для євангелізації тут дуже потрібні нові технології. Необхідно, крім того, врахувати великий приплив сюди емігрантів з Азії та інших континентів.

 

Другий день роботи Синоду (вівторок 9 жовтня) відкрився закликом до миру в Сирії. У присутності Папи Бенедикта XVI єпископам з усіх куточків земної кулі було запропоновано поділитися «наболілим». Промовці з трибуни торкнулися таких питань, як необхідність нового осмислення віри в світлі імміграційних процесів; ризик бюрократизації сакраментальною життя, криза Таїнства Покаяння. З доповідями виступили також представники інших християнських конфесій, які підкреслили необхідність спільного свідчення віри.

 

За матеріалами sibcatholic.ru