//

Синод Єпископів про фінанси і дисципліну

Синод Єпископів з нової євангелізації наближається до завершення. Тут було обговорено цілий спектр тем, які турбують сучасну Церкву. Як жити й діяти далі? - На це питання шукали відповіді представники єпископських конференцій зі всього світу. Американське інтернет-видання "National catholic reporter" в одній із сьогоднішніх публікацій згадує двох єрархів, які звернули увагу синодальних отців на фундаментальні речі, які відносяться до майбутнього Церкви.

 

Автори згадують виступ кардинала Джузеппе Версальді, який очолює префектуру економічних справ Святого Престолу. Єрарх у своєму виступі по суті підтвердив, що в управлінні ресурсами Церкви потрібно поважати її самобутність, а не просто копіювати "кращі приклади" світських фінансових стратегій. "Ці методи визначають всі в світі, але вони часто радикально відрізняються від релігійних", - сказав кардинал.

 

На думку єрарха, що займається ватиканськими фінансами, прозорість, про яку так багато говориться сьогодні, не завжди означає розкриття всіх нюансів для громадськості. Прозорість, на думку кардинала Версальді не може призводити до зла у вигляді скандалів. Він переконаний, що якщо існують проблеми, то їх вивченням і вирішенням повинні займатися відповідні органи.

 

На виступ ще одного єрарха на Синоді звернув увагу "National catholic reporter". Кардинал Реймонд Лео Берк, префект Апостольської Сигнатури, поставив великий акцент на дисципліні і повазі до права в Церкві, як "ліків" від культури презирства до традиції і авторитету, яка закралася в Церкві після II Ватиканського Собору.

 

Кардинал також підтвердив, що однією з найсерйозніших "ран" в сучасному суспільстві є відділення закону від його моральних устоїв. Як приклади він навів: аборт на вимогу, штучне запліднення, експерименти на людських ембріонах, евтаназію, юридичне визнання одностатевих союзів і заперечення фундаментального права на свободу совісті та віросповідання.


Джерело:  http://be.radiovaticana.va