//

Синод УПЦ КП звинуватив РПЦ в посяганні на єдність Вселенського православ’я

У Києві під головуванням  Патріарха Філарета 13 травня відбулося засідання Священного Синоду УПЦ КП. Синод звільнив митрополита Адріана (Старину) від керування Криворізькою єпархією. У прес-службі УПЦ КП причину звільнення пояснюють тим, що свого часу митрополит Андріан звернувся до керівництва УАПЦ з проханням про прийняття його в юрисдикцію цієї конфесії. Однак, як йдеться у повідомленні, керівництво УАПЦ відмовило йому в цьому.


У зв’язку з тим, що владика Адріан також є керуючим Богородською єпархією (Московська область Росії), він залишений керуючим цією єпархією з титулом митрополит Богородський.


Синод звільнив митрополита Адріана з числа своїх постійних членів. Замість нього від Східного регіону України постійним членом Синоду призначено архиєпископа Донецького і Маріупольського Сергія (Горобцова).


Синодом було дано схвальну оцінку зустрічі Президента України В. Януковича з Патріархом Київським і всієї Руси-України Філаретом й Главами інших Церков і релігійних організацій України. Було відзначено важливість заяв Президента України В. Януковича щодо неухильного дотримання державою принципу рівного ставлення до всіх конфесій. Також було висловлено сподівання, що представники органів влади та місцевого самоврядування прислухаються до слів Глави держави та у своїй діяльності будуть також дотримуватися принципу рівності всіх конфесій.


Схвальну оцінку також було дано офіційному візиту до УПЦ Київського Патріархату делегації Англіканської Церкви, яка на запрошення Патріарха Філарета перебувала в Україні з 9 по 13 квітня 2011 р. Синод визнав корисним встановлення офіційних і дружніх відносин між Українською Православною Церквою Київського Патріархату та Церквою Англії, а також схвалив підсумки візиту офіційної делегації Церкви Англії та висловив сподівання на плідне продовження започаткованої під час цього візиту співпраці двох Церков. Також було висловлено подяку Примасу Церкви Англії архиєпископу Кентерберійському Роуену Вільямсу, членам делегації та всім, хто допоміг у його організації й проведенні.


Синод звільнив архиєпископа Білоцерківського Олександра (Решетняка) з посади голови Управляння зовнішніх церковних зв’язків Київського Патріархату, подякувавши йому за понесені труди, та призначив його головою Економічного  управління Київського Патріархату. Головою УЗЦЗ було призначено єпископа Чернігівського і Ніжинського Іларіона (Процика).


Преосвященного Феодосія (Пайкуша), який перебував на спокої, призначено єпископом Васильківським, вікарієм Київської єпархії. У зв’язку з цим єпископу Євстратію (Зорі) визначено мати титул «Богуславський».


Синодом було розглянуто стан міжправославних відносин. Було висловлено занепокоєння тим, що дії Московського Патріархату, який спровокував і підтримує розділення Православної Церкви в Україні, Грузії, Молдові, Естонії, який збурює церковне протистояння в Америці, загрожують розколом цілого Вселенського Православ’я.


Синод вказав на нещирість та двозначність позиції Московського Патріархату щодо церковної єдності: на словах засуджуючи розділення, на ділі Російська Церква підтримує його там, де для неї це вигідно – в Україні, в Сухумсько-Абхазькій єпархії Грузинської Православної Церкви, в Молдові, в Естонії, в Америці, в конфлікті покійного Афінського архиєпископа Христодула з Константинопольським Патріаршим престолом та в інших випадках. «Така двозначна позиція не має нічого спільного з благом Православ’я, порушує канони та служить не церковному благу, а лише задоволенню владолюбства через досягнення Московським Патріархом бажаної ним гегемонії у Вселенському Православ’ї», – наголосив Синод УПЦ КП..


Синод доручив Патріарху Київському Філарету надіслати на адресу Предстоятеля Матері-Церкви, Всесвятішого Варфоломія, Архиєпископа Константинополя – Нового Риму і Вселенського Патріарха, лист, в якому викласти для позицію УПЦ  Київського Патріархату щодо сучасного стану міжправославних  відносин.


З нагоди відзначення Дня Хрещення Київської Руси Синод ухвалив провести у м. Києві 27 і 28 липня 2011 р. загальноцерковні заходи, присвячені цьому святу, а саме – богослужіння 27 та 28 липня 2011 р. у Володимирському кафедральному соборі м. Києва та Хресний хід від Володимирського кафедрального собору до пам’ятника св. рівноап. великому князю Київському Володимиру, де завершити святкування молебнем.


Єпархіальним архиєреям було доручено забезпечити участь у цих святкових заходах представників духовенства та мирян ввірених їм єпархій.


За підсумками розгляду звіту комісії, яка перевіряла стан навчання та матеріально-технічну базу Волинської духовної семінарії, Священний Синод визначив з 2011/2012 навчального року реорганізувати ВДС у Волинську православну богословську академію.


Синод також благословив відкриття монастирів у Волинській, Івано-Франківській, Херсонській єпархіях та у м. Львові.


Повністю журнали засідання Священного Синоду опубліковані за цим посиланням.


Джерело: РІСУ