//

Синод Церкви Англії проголосував проти жінок-єпископів

Генеральний синод Церкви Англії 20 листопада проголосували проти рукоположення жінок в єпископи.


Для проходження законопроекту про рукоположення за нього повинні були проголосувати як мінімум дві третини делегатів Генерального синоду - найвищого органу Церкви Англії. Однак, як повідомив агентству Reuters Архиєпископ Йоркський Джон Сентаму, за ухвалення законопроекту проголосували всього дві палати синоду з трьох. Свої голоси за жіночий єпископат віддали палата єпископів і палата духовенства, проте більшість з палати мирян висловилося проти цієї ініціативи.


Синод Церкви Англії принципово схвалив ініціативу висвячування жінок ще влітку 2008 року. У 2009 році синод прийняв законопроект, який після цього пройшов через ревізійний комітет та єпархіальні синоди.


Остаточне затвердження законопроекту повинно було відбутися влітку 2012 року, однак через розбіжності голосування делегатів синоду було відкладено до 20 листопада.


Остаточно закон може бути прийнятий тільки після голосування в британському парламенті, однак, на думку Архиєпископа Йоркського, відхилення законопроекту мирянами на голосуванні 20 листопада означає, що шансів на його прийняття в подальшому майже немає.


Генеральний синод дозволив жінкам бути священиками ще в 1992 році. Однак питання про допустимість висвячення жінок в сан єпископа досі залишається відкритим і викликає запеклі суперечки серед представників церкви. Так, влітку 2008 року, після початкового схвалення законопроекту про жіночий єпископат в синоді, Ватикан назвав це рішення "розривом з апостольською традицією, збереженою у всіх Церквах, починаючи з першого тисячоліття".

 

За матеріалами lenta.ru