//

Синод: кардинали підкреслюють важливу роль католицьких рухів

 Церква повинна більше покладатися на досвід католицьких рухів і спільнот в процесі нової євангелізації. Так вважають кардинали Станіслав Рилко і Петер Ердо. Ці групи з їх місіонерською динамікою є "справжнім Божим даром", заявив кардинал Рилко під час вечірньої сесії Синоду Єпископів в понеділок, 8 жовтня. На думку голови Папської ради у справах мирян, треба дивитися на рухи, як на цінний дар, а не проблему і краще інтегрувати їх в пастирську роботу.

 

Кардинал Анджело Содано, декан колегії кардиналів, закликав приймати нову євангелізацію з "мужністю і оптимізмом". Нова євангелізація - це не слоган або нова технологія, як наприклад компанія з подолання неписемності або інтенсивний курс з нових ЗМІ, де можна просто чогось навчитися, звернув увагу досвідчений єрарх. Церква повинна протистояти сучасним викликам і труднощам, подолати скептицизм, а для цього використовувати з Божою допомогою свій скарб "нового і старого". У той же час католики повинні підходити до нової євангелізації з великим смиренням, попередив колишній Держсекретар Його Святості.

 

Кардинал Петер Ердо звернув увагу на "тривожні ознаки" "систематичної ворожості по відношенню до християн". Це, на його думку, стосується майже всіх європейських країн. Цьому сприяє спотворене уявлення про християнську віру і Католицьку Церкву в засобах масової інформації. Вони демонструють зміст віри і реальність Церкви часто наклепницьким чином. Кардинал зробив на початку Синоду огляд поточної ситуації і стану віри в Європі.

 

Голова Ради Конференцій єпископів Європи також поскаржився, що в багатьох європейських країнах в державних школах немає католицького релігійного навчання. Він також відзначив важливість участі "деяких" католицьких рухів в новій євангелізації. Це, на думку угорського єрарха, "благословення для Церкви". Вони, однак, повинні протистояти "постмодерністським спокусам" самовдоволення власними почуттями і уявленнями.

 


За матеріалами be.radiovaticana.va