//

Синод і слухання (Octava Dies)

Папа знову скликав єпископів з усього світу до Риму на Синод», – розпочинає свою суботню редакторську рубрику наш Генеральний Директор о. Федеріко Ломбарді, ТІ, пригадуючи, що слово «синод» означає з грецької мови «іти разом», а це для того, «щоб слухати, що Дух Господній підказує та наказує для того, щоб Церква прямувала у вірному напрямку».

 

«На Синод, – ділиться своїми думками о. Ломбарді, – не прибувається лише для того, щоб говорити, але також і для того, щоб слухати. Разом слухати Боже Слово, але також – голос та досвід інших єпископів, розсіяних у світі. Переплітати різні мови, щоб і надалі могти розуміти одні одних, не зважаючи на величезну різноманітність ситуацій та культур, щоб, таким чином, віднаходити спільну мову про суттєві речі, що промовлятиме до вселенськості Церкви, до її “католицькості”, що й означає, власне, “вселенськість”.

 

Смиренне та уважне слухання іншого є частиною участі у школі Святого Духа. Якщо це відбулося у надзвичайній мірі під час Другого Ватиканського Собору, то повинно, можливо, меншою, але реальною мірою, виявитися і під час Синоду, так щоб він представляв істинний час колегіальності єпископів, зібраних навколо Папи в дбанні про місію Церкви.

 

Тема “нової євангелізації” є безумовно фундаментальною. “Горе мені, якщо не звіщатиму Євангеліє!” – говорив святий Павло зі властивим йому запалом. Наступні три тижні Синоду не є науковим конгресом. Вони повинні бути насиченим духовним часом, що випливає з усвідомлення того, що на карту поставлено благовість спасіння, пізнання Ісуса у сьогоднішньому та завтрашньому світі, щоб “Син Чоловічий, коли повернеться, знайшов ще віру на землі”. Нехай же єпископи слухають одні одних та слухають Святого Духа, а ми молімося за них», – закликає о. Ломбарді.

 

Джерело: Радіо Ватикан