//

Сікстинська капела – хор Папи

Є у Ватикані такі місця, куди навіть сановних гостей не впускають. А ось звичайні хлопчаки туди входять запросто. Йдеться, наприклад, про Вестіарій – історичне приміщення, пов’язане з іменами великих композиторів та співаків. У хлопчиків з папського хору там ноти і вбрання, нічим не простіше від шат священнослужителів.

 

Трохи історії


Не всі знають, що у центрі Вічного Міста, просто за базилікою св.Андреа делла Валле, розташовується екстратериторіальна зона Святого Престолу – Папська музична Сікстинська капела.

 

При її витоках стоїть римська Schola Cantorum, створена у перші століття для супроводу богослужінь римських пап. Головними етапами формування Папської музичної капели вважаються понтифікати Григорія Великого (Папа з 590 р.) і Боніфація VIII (1294 р.). Schola Cantorum припинила своє існування в авіньйонський період і відродилася за Папи Григорія ХІ (1370 р.). Назвою капела зобов’язана Папі Сіксту IV (1471-1484): від його часів колектив став персональним хором Папи Римського. Але й не тільки: капела зветься Сікстинською, бо співала від самого початку в однойменній каплиці.

 

Хор Сікстинської капели складається з 19 чоловічих і 30 дитячих голосів (хор хлопчиків, який зветься «Pueri cantores», інколи співає окремо, або ж мовчить, коли лунає григоріанський спів, традиційно виконуваний чоловічими голосами). Для дорослих співаків Сікстинська капела є місцем постійної роботи, тому їхній склад змінюється рідко, коли хтось іде на пенсію або вирішує змінити місце роботи.

 

Хор хлопчиків Сікстинської капели з’явився у VI ст. з волі Папи Григорія Великого. Але тільки 1956 року, за маестро Доменіко Бертолуччі, «Pueri cantores» офіційно стали частиною Папської Сікстинської капели: доти їх лише запрошували на богослужіння в допомогу дорослому хору.

 

 

Школа


Отже, у 1950-ті розпочалося нове життя: для хору заснували спеціальну школу Schola puerorum. Ця унікальна школа, хоч і визнана державою, безпосередньо підпорядковується Святому Престолу. В Європі існує лише кілька таких шкіл для дитячих церковних хорів. Щоправда, римська школа не є інтернатом: аби в ній навчатися, треба принаймні на час навчання перебратись до Рима.

 

Вступити до цієї школи непросто: треба пройти кілька прослуховувань та співбесід, і з тисяч кандидатів щороку відбирають лише близько 10. Хлопчики ходять до школи Сікстинської капели п’ять років: два останніх класи початкової школи і трирічний цикл середньої. Офіційно вони стають членами хору в п’ятому класі, на другому році навчання, і співають, доки голос не починає ламатися. Коли настає час мутацій, хлопчики продовжують навчатися у школі, відвідують усі музичні заняття, крім вокальних, а в хорі виконують функції асистентів (слідкують за молодшими, за партитурами, допомагають на великих богослужіннях тощо). До речі, саме з цієї школи вийшов безсмертний Альберто Сорді, як і знаний нині актор і режисер Джіджі Проєтті. Дехто з випускників школи став рок-музикантом, а дехто – священиком.

 

Героїчний спів


Відбір хлопчиків починається у 8-9 років, і далеко не всі з них мають досвід уроків музики. Педагоги капели воліють мати справу з «чистими», не поставленими голосами, з якими ще ніхто не працював. Справа в тому, що з перших століть існування Сікстинська капела розвивала власну вокальну школу. Ця традиція пояснюється насамперед місією капели: на відміну від багатьох церковних хорів, які працюють у студіях звукозапису і гастролюють з концертами, покликанням хору Сікстинської капели є літургійне служіння, і головним простором цього служіння в наші дні є собор св.Петра. Його акустика вимагає специфічних звукових прийомів, які не надаються для інших хорів та шкіл.

А крім складнощів акустики, є ще й вимога особливої фізичної підготовки учасників хору. Фізкультура є одним із головних предметів у школі Сікстинської капели. Уявіть 9-річного хлопчика, який мусить відстояти тригодинну нічну Великодню Службу Божу, а перед нею – ще двогодинну репетицію. О третій ранку він лягає спати, а о сьомій уже має їхати на ранкову Месу, на ті самі дві години репетиції і дві години богослужіння.

 

Щоправда, такі завантажені дні бувають нечасто. Хоча хористи мають бути «завжди готові»: наприклад, якщо несподівано помирає ватиканський кардинал, то дітей терміново викликають на жалобну св.Месу – просто з уроків або з канікул.

 

Насичений день юних співаків розпочинається о 8-й ранку і закінчується не раніше половини п’ятої по обіді. Загальноосвітні предмети чергуються з музичними: заняття з вокалу, сольфеджіо, фортепіано (деякі також вчаться грати на органі), історія і теорія музики. Знання дітьми церковної музики дивовижні і вразять будь-якого фахівця.

 

У школі особливу увагу приділяють мистецтвознавству і… математиці. На переконання викладачів, математика – невід’ємний елемент музичного генія.

 

Деталі


Коли хор співає в Сікстинській капелі (каплиці), то незрозуміло – чи то капелу було збудовано для хору, чи хор створений для цього приміщення. Звучання ідеальне – шкода, що колектив може порадувати тільки Папу і його найближчих родичів та співпрацівників. Наприклад, під час традиційного різдвяного концерту, на який Бенедикт XVI приходить із видимим задоволенням. Минулого року концерт відбувся у Клементинській залі, і разом із Папою його слухали монс.Георг Рацінгер і дві монахині з Memores Domini.

 

Щоразу після різдвяного концерту Папа вручає дітям подарунковий набір. А там – цукерки: «Ведмедики», «Білочки», «Червоні Шапочки», виготовлені в Україні та Росії. Дрібниця, але приємно. Тим більше що в Сікстинській капелі не обійшлося без слов’ян: зараз у ній співає син російських католиків, а кілька років тому свою кар’єру в хорі завершив православний хлопчик, син російського священика.

 

Справа хористів – не просто співати, а служити співом Святому Престолу. Між іншим, вони навіть присягу складають – у п’ятому класі, на свято св.Цецилії, в базиліці її імені. На цю урочистість Папа відряджає свого делегата, кардинала. На ній неодмінно присутні відомі музиканти, а також представники влади міста Рима.

 

На початку травня хор Сікстинської капели відправиться в Лондон, на спільну репетицію – адже наприкінці червня вперше в історії хор Вестмінстерського абатства співатиме на Папському богослужінні разом із хором Сікстинської капели! Цікаво, хто з них проголошуватиме «Tu es Petrus»?

 

Зараз діти готуються до поїздки. Але вони більше переймаються не знанням англійської та хорошими манерами (а раптом їх запросить на обід англійська королева?...), а тим, чи відбудеться спільний футбольний матч.

 

 

Ольга Сакун, catherine


Джерело: CREDO