//

Швеція змушує дітей юдеїв і католиків вивчати секс

Юдеям і католикам Швеції було дозволено релігійно виховувати своїх дітей в своїх спільнотах. Тепер, відповідно до нового шкільного законодавства звільнення від уроків сексуального виховання видаватися не будуть.


Шведський уряд виділить восени 10 мільйонів крон на підвищення кваліфікації шкільних вчителів в області сексуальної освіти: "Секс і спільне життя".


Сексуальна освіта в шведських школах повинна буде проходити не лише на уроках біології, але також і на уроках суспільствознавства, історії і релігії, повідомляє "Радіо Швеції". Мета - сприяти поширенню гендерної рівності в школі, пише міністр з питань рівноправ'я Ніямко Сабуні на сторінці дискусій газети Дагенс Нюхетер.


Перед Шкільним відомством буде поставлено завдання: розширити знання вчителів в таких сферах, як насильство, зв'язане з розумінням гідності сім'ї, а також в тому, як відбиваються статеві відмінності в розвитку усної мови, писання і читання дітей, - пише міністр.


Ще в 1933 році в країні виник Союз за сексуальну освіту, або РФСУ/rfsu, і багато в чому завдяки його зусиллям Швеція завоювала славу однієї з найвільніших в сексуальних питаннях.


Вже в 1938-му році тут була скасована раніше діюча заборона інформувати про засоби контрацепції, а в 55-му у всіх шведських школах ввели предмет сексуальна грамота і основи сімейного життя чоловіків і жінок.


Сексуальне виховання з того часу і до сьогодні є природною частиною шкільної освіти. Проте деяким учням досі вдавалося ухилятися від вивчення цього предмету. 27 % дівчаток і 17% хлопчиків з іммігрантських сімей пропускали заняття з сексуального виховання з релігійних міркувань їх батьків, оскільки вони вважали, що такого роду знання "суперечать їх вихованню і домашній обстановці". Це цитата із закону, прийнятого в далекому в 1950 році, коли в шведських школах ще викладали закон Божий – християнство.


Тоді ж католикам і юдеям дозволено було релігійно виховувати своїх дітей в своїх спільнотах. Цей виняток існував у редакції закону про школи 1962 і 1985 років. Але тепер, відповідно до нового шкільного законодавства звільнення від уроків сексуального виховання видаватися не будуть. До того ж аспекти гендерної рівності і статевої освіти зачіпатимуться і в інших навчальних курсах.

 

Джерело: Інформаційне Агентство CNL-NEWS