//

Щоразу важче вірити в Пакистані

Пакистанський уряд насамперед оголосив, що не має наміру пом'якшувати несправедливий закон про богохульство. Нині він оголосив про ліквідацію міністерства у справах релігійних меншин.
 

 

Це відображає щоразу слабше значення правлячої Пакистанської народної партії, яка для того, щоб залишитися при владі мусить входити в коаліцію з радикальними мусульманськими угрупованнями. Це означає щоразу більшу ісламізацію Пакистану, а за тим слідує щоразу важча доля християн і представників інших релігійних меншин.
 

 

Ліквідація міністерства у справах релігійних меншин має бути пов'язана з перетасовуваннями на верхівці влади, а також скороченням існуючих нині міністерств. На практиці це означає перш за все відсутність установи, яка захищатиме в Пакистані права релігійних меншин. Існують чутки, що міністерство, яким нині керує католик Шахбаз Бхатті, буде перетворене в міністерство релігійних справ. Це б означало, що права меншин ніхто б не захищав. Не було б також вже нікого, хто б ставив під сумнів справедливість закону про богохульство.
 

 

Досі міністерство у справах релігійних меншин було для уряду певним видом алібі, що що-небудь робиться на користь охорони прав меншин. Завдяки своєму міністрові робилися зауваження хоча б про долю пакистанців, котрих переслідують чи дискримінують. Завдяки міністрові Бхатті певні справи взагалі вийшли на денне світло. Тому, коли з'явилася інформація про перетворення цього відомства в міністерство релігійних справ Церква виступила із закликом, щоб краще приєднати його до міністерства прав людини. „ Ми хочемо, щоб як уряд, так і політики розуміли необхідність охорони прав релігійних меншин” – підкреслює Пітер Джекоб, секретар Комісії справедливості і миру, що діє при єпископаті Пакистану.
 

 

„Буде міністерство чи ні - це небагато змінить: ми домагаємося від уряду, щоб насправді сприяв пошані основних прав релігійних меншин, присутніх в Пакистані” – підкреслює Архиєпископ Лоуренс Салдана. Головуючий пакистанського єпископату нагадує, що країна потребує глибоких реформ. Нагальною справою є подолання соціальної дискримінації, а також натиск на суспільно-економічний розвиток середовищ, яких систематично виключають. Єрарх водночас додає, що радикалізація настроїв в Пакистані не відсторонить Церкву від боротьби за зміну закону про богохульство.
 

 

Про неповагу прав християн і інших релігійних меншин в Пакистані Шахбаз Бхатті розмовляв 4 лютого у Вашингтоні з Гілларі Клінтон. Держсекретар США висловила підтримку Сполучених Штатів щодо боротьби за поширення прав людини і повної релігійної свободи в Пакистані.
 

 

Тим часом, католицький міністр у справах релігійних меншин живе під постійною охороною, оскільки ісламські терористичні організації готують на нього замах. Йдеться в основному про участь п. Бхатті в боротьбі за зміну закону про богохульство. „Моліться за мене і за моє життя. Я є людиною, котра спалила за собою мости, я не можу і не хочу повернути назад з обраного шляху. Я боротимуся з екстремізмом і за захист християн аж до смерті” – сказав міністр ватиканській агенції Fides. Бхатті походить з мусульманської сім'ї, в ранній молодості перейшов на католицизм, зворушений, – як сам визнав – євангельською розповіддю про Ісуса, який помер і воскрес для спасіння всього людства.
 

 

Нагадаємо, що ісламський фанатик кілька тижнів тому вбив губернатора Пенджабу, який підтримував реформу закону про богохульство. Під впливом отримуваних погроз з проекту відійшла також депутатка Шеррі Реман, котра внесла на форумі парламенту пропозицію змін в законі після того, як до смертної кари було засуджено християнку. Щоразу більше видно, що ісламські фундаменталісти в Пакистані перемагають.
 

 

Нелегка місія чекає на єпископа Едгара Пена Парре, нового апостольського нунція в Пакистані. Під час хіротонії 5 лютого, перед посланням нунція на нову місію, Бенедикт XVI нагадав про необхідність відважного і безкомпромісного звіщення Євангелія. „Дійсно, може здаватися, що значна частина сучасного світу і сьогоднішніх людей відвертається від Бога і вважає, що віра належить до минулого – говорив Папа. – Однак існує бажання, щоб врешті наступили справедливість, любов і мир, щоб подолати бідність і страждання”.
 

 

За матеріалами: wiara.pl