//

Щоб вивезти книги з костелу єзуїтів у Львові, потрібно до 3 мільйонів гривень

Попри обіцянки представників влади вивезти книги Львівської національної наукової бібліотеки ім. В. Стефаника з приміщення храму святих апостолів Петра і Павла (костелу єзуїтів, що на вулиці Театральній, 11 у Львові) та відкрити храм до кінця року, впродовж останніх шести місяців нічого не зроблено. Про це у коментарі lviv.expres.ua зазначив отець Степан Сус, настоятель храму.

 

"Питання книг, які знаходяться у храмі 63 роки, скинули на плечі церкви та бібліотеки ім. Стефаника. Але таку велику кількість книг -- 2 мільйони 330 тисяч примірників -- без допомоги влади і цільового фінансування неможливо перенести, -- каже отець Степан Сус. -- Для книг були надані два приміщення -- колишній кінотеатр ім. Миколайчука на вул Личаківській, 131 та будинок військової їдальні на вулиці Авіаційній, 1. Але ці приміщення не в доброму стані і потребують ремонту, щоб там надалі зберігати книги".

 

З боку церкви бібліотеці ім. Стефаника передано близько 100 тисяч гривень, зібраних з пожертв. За ці кошти уже почали виконувати ремонтні роботи у приміщенні колишнього кінотеатру, зокрема, звідти вивезли сміття, провели очисні роботи та почали встановлення підлоги, яка б витримала металеві стелажі з книгами.

 

Проте, каже отець Степан Сус, на проведення повноцінного ремонту потрібно не менш як 2-3 мільйони гривень.

 

"Хочемо врешті достукатися до влади та меценатів і доброчинців, яким не байдужа доля і храму, і книг, бо нині виникла така ситуація, що у центрі Львова пропадають дві цінності -- церква та книги, -- каже настоятель. -- Може, хтось відгукнеться, бо на наші листи, які ми надсилали і до Кабміну, і до депутатів різних рівнів, і до місцевої та обласної влади, ніхто не реагує".

 

Наразі ж, допоки двері храму зачинено, богослужіння відбуваються щонеділі у каплиці, яка розміщена у підвалі. А ще храм святих апостолів Петра і Павла має віртуальну парафію, яка налічує понад 50 парафіян, зареєстрованих на інтернет-порталі церкви.

 

Довідка

 

27 жовтня Львівська міська рада виділила приміщення колишнього костелу єзуїтів по вулиці Театральній, 11 під храм святих апостолів Петра і Павла Центру військового капеланства Львівської архиєпархії УГКЦ. До того часу приміщення орендувала національна бібліотека імені В. Стефаника -- тут розміщене її книгосховище.

 

Джерело: lviv.expres.ua