//

Що в нас є від Ірода, єрусалимських книжників та Волхвів: проповідь Папи на Богоявлення

6 січня, у свято Богоявлення, Папа Бенедикт XVI відслужив Св. Месу у ватиканській базиліці. У своїй проповіді Святіший Отець підкреслив, що "Слово Боже - це справжня зірка, яка посеред нестабільності людських суджень пропонує нам нескінченне сяйво Божественної істини". Папа закликав вірних "йти за зіркою - Словом Божим", "крокуючи разом з Церквою, де Слово поставило собі намет".

 

Волхви, пояснив Святіший Отець, "були, ймовірно, мудрецями, які вивчали небо, але не для того, щоб у зірках читати майбутнє". Вони були швидше людьми у пошуках істинного світла, яке може вказати їм життєвий шлях.

 

"Це були люди, впевнені, що у Творінні є те, що ми можемо назвати "підписом" Бога, підписом, який людина може і повинна відкрити і розшифрувати".
Що ми знаємо про Воллхвів? Ми знаємо про їх бажання бути веденими знаками Божими. Ми знаємо і про те, що вони знайшли на своєму шляху в Єрусалимі. Передусім вони зустріли там царя Ірода, "людину влади, який в іншому бачить лише конкурента".

 

"Ірод - це персонаж, який не викликає у нас симпатії. Інстинктивно ми засуджуємо його за жорстокість. Але запитаймо себе: чи немає і в нас чогось від Ірода? Можливо, і ми іноді дивимося на Бога як на своєрідного суперника? А можливо і ми сліпі перед Його знаками, глухі до Його слів, тому що думаємо, що Він обмежує наше життя і не дозволяє розпоряджатися ним так, як нам хочеться"?

 

"Коли ми сприймаємо Бога таким чином, - додав Папа, - ми врешті-решт почуваємо себе незадоволеними і невдоволеними", тому що не дозволяємо Господеві вести нас. "Треба викорінити з нашого розуму і серця ідею про суперництво" і відкритися впевненості, що Бог - всемогутня Любов, яка нічого у нас не забирає". Папа нагадав, що Волхви після Ірода зустрілися з книжниками, богословами, фахівцями зі Священного Писання. Але, як стверджував Св. Августин, вони люблять керувати іншими, вказуючи їм шлях, проте самі не вирушають в цю дорогу.

 

"Для них Писання стають чимось на зразок атласу, який можна роздивлятися з цікавістю, набором слів і концепцій, які можна аналізувати і обговорювати по-вченому. Але знову запитаймо себе: чи немає і в нас спокуси вважати Святе Письмо, найбагатшу і цілющу скарбницю віри Церкви, більше предметом вивчення і обговорення фахівців, ніж Книгою, яка вказує нам шлях до життя?".

 

Папа підкреслив, що ми повинні зрощувати в собі схильність до того, щоб бачити у Слові Біблії істину для повсякденного життя.

 

Повернувшись до думки про "підпис" Божий, присутній у всесвіті, Святіший Отець додав: Всесвіт - не плід випадку, як деякі намагаються нас переконати. Споглядаючи світ, ми можемо помітити у ньому щось надзвичайно глибоке: мудрість Творця, невичерпну фантазію Бога і Його нескінченну любов до нас.
У своїй проповіді Папа зазначив, що якби нас запитали, як Богові слід було б спасти світ, "можливо, ми відповіли б, що Він повинен виявити усю свою силу і дати світові справедливіший економічний порядок".
"Насправді це було б насильством над людиною, оскільки позбавило б його основоположних елементів, характеристик. У такому разі ні наша свобода, ні любов не брали б участі. Сила Божа проявляється абсолютно інакше: у Вифлеємі, де ми зустрічаємо на перший погляд безсилля Його любові. Саме туди нам і потрібно йти, саме там ми знайдемо зірку Божу".

 

Джерело: Радіо Ватикан