//

Що стоїть за нападками Ганни Герман на УГКЦ?

Як ми вже повідомляли раніше, Синод УГКЦ звернувся до президента Януковича з відкритим листом стосовно можливих негативних наслідків передачі Софійського собору в Києві одній з конфесій.

 

Відповідь на цей лист прозвучав з вуст заступника глави Адміністрації президента пані Ганни Герман на сам Святий Вечір за юліанським календарем – пані Герман звинуватила оточення Блаженнішого у поширені недостовірної інформації. Сьогодні ж ЗМІ розповсюдили новину про те, що УПЦ МП таки претендує на собор Святої Софії в Києві. Усі ці заяви вибудовуються у доволі таки цікаву ситуацію, прокоментувати яку ми попросили Головного редактора часопису «Патріярхат» пана Анатолія Бабинського.

 

«В чому ж все-таки криється корінь цієї проблеми, про яку говорить пані Ганна Герман?

На мою думку, перш за все в тому, що в нашій державі не існує прозорої державно-конфесійної політики. Я не є речником Блаженнішого Любомира чи УГКЦ взагалі, але можу сказати, як людина, яка кожного дня моніторить і відслідковує релігійну інформацію в Україні, аналізує тенденції і напрямки розвитку. І можу сказати, що Блаженніший Любомир висловив той загальний острах щодо храму Святої Софії, який запанував у представників всіх без виключення традиційних Церков східної традиції в Україні, які не належать до Московського Патріархату.

 

В світлі всіх тенденцій і особливостей, ця подія, хоч би й була б різкою, але не випадала б з загальної картини відносин влади і Московського Патріархату і зокрема із самим Патріархом Кірілом. Передача Святої Софії, якої безперечно прагне Московський Патріархат і ніколи цього не приховував, була б логічною в цілій низці подій і жестів нової влади в сторону Російської Православної Церкви.

 

Саме тут є корінь цього остраху, на мою думку. Не в новинах чи неперевіреній інформації, а в діях влади. Щоб більше не виникало приводів для таких Звернень з боку Церкви, з боку держави мусить бути чітка і прозора державно-конфесійна політика, а  також її прозоре висвітлення в пресі . Натомість поки ні одного, ні другого в нас немає, пані Ганна «знайшла винних» у середовищі радників Блаженнішого Любомира. Якщо ж нічого не буде зроблено з боку держави для налагодження відкритого і прозорого діалогу і співпраці зі всіма конфесіями, то це Звернення, на мою думку, є тільки одним з перших.» - прокоментував ситуацію пан Бабинський.