//

Що писало на Христовому хресті?


Чи знаєте, що на Христовому хресті напис стверджував, що Ісус з Назарету правдивий Цар Юдейський і Бог?

 

Ми вже звикли, що у наших церквах над головою Розп’ятого висить напис «ІНЦІ». Часто й не задумуємося про цей напис, вважаючи його малозначущою деталлю. Але коли поглянемо в євангельські тексти, то можемо чітко побачити, що саме цей напис зіпсував юдейським первосвященикам усе задоволення від розправи над Назарянином.

 

«Пилат же звелів написати напис і на хресті його примістити. Написано було: «Ісус Назарянин, Цар Юдейський». Багато з юдеїв читали той напис, місце бо, де розп'ято Ісуса, було близько міста. Написано ж напис було по-єврейському, по-грецькому і по-римському. Тож первосвященики юдейські мовили до Пилата: «Не пиши: Цар Юдейський, – але, що він сказав: Я – Цар Юдейський!» Та Пилат відрік: «Що написав я, те написав»» ( Ів. 19, 19–22).

 

Чому цей напис настільки схвилював юдейських первосвящеників?

 

По-перше, його зробив офіційний представник римської окупаційної влади. І це означало, що Римська Імперія визнає Ісуса з Назарету законним царем Ізраїлю. І властиво напис по-грецьки містив у собі артикль перед словом «Цар» і перед прикметником «Юдейський». Тобто напис звіщав, що Ісус з Назарету дійсно правдивий, законний цар Юдейський. І власне це викликало стурбованість тих, хто ще кілька годин тому твердив прокламацією, що в них немає іншого царя, окрім римського цісаря. Вчинок Пилата був дійсно, якщо сказати теперішньою мовою, політично некоректним. Цей напис неначе голосив: Ось законний Цар, якого його народ відкинув і видав в руки поган.

 

По-друге, у гебрейськом написі мало не у відкритій формі з хреста звіщалося – ось розп’ятий Бог, що вивів Ізраїля із землі Єгипетської, з дому неволі.

Апостол Іван своє Євангеліє писав грецькою, тому якщо, відштовхуючись від грецької та керуючись правилами гебрейської мови, спробуємо реконструювати надпис на Ісусовому хресті на цій мові, то отримаємо наступне: הושוע הנצר ומלך ה'הוד'ם'
Якщо цей напис записати лише початковими буквами, зробити абревіатуру, то отримаємо:
'הוה
Тобто те ім’я, під яким Бог об’явив себе Мойсею – Ягве.

 

Отже, рукою представника легальної влади було зроблено офіційний напис, який стверджував, що Ісус з Назарету – це і є правдивий Цар Ізраїлю, тобто – Бог Єдиний.
 

о.Орест-Дмитро Вільчинський