//

Що насправді папа дослівно сказав про СНІД і презервативи

«Журналісти мою подорож у Африку відтіснили на другий план одним моїм реченням. Вони питали мене чому Католицька Церква стосовно СНІДу зайняла нереальну і недієву позицію. Це справді є несправедливо, адже Церква чинить у цій царині багато більше від інших. Власне тому, що як єдина інституція, зблизька і конкретно, підійшла до проблем людей: превентивними діями, вихованням, допомогою, порадами, солідарністю. Власне Вона, як ніхто інший, дбає про стількох хворих СНІДом, а особливо про хворих на СНІД дітей.

Я мав можливість відвідати одну таку церковну лікарню і розмовляти з хворими. Це було істинною відповіддю: Церква робить у цьому питанні багато більше від інших, бо не говорить з трибуни часописів, а на місцях допомагає братам і сестрам. При цьому я не говорив про проблему презервативів у загальному, а сказав те, що потім стало великим скандалом: проблема СНІДу не може бути вирішена роздаванням презервативів. Потрібно вчинити багато більше. Мусимо бути близькі людям, провадити їх і здорових, і хворих.

Уміжчасі власне в секуляризованому світі розвинулась так звана АВС-теорія – Abstinence - Be faithful – Condom (повздержливість – вірність – презерватив). При цьому презерватив сприймається як засіб, до якого вдаються, коли не функціонують перших два. Тобто, фіксація уваги на презервативі – це баналізація сексуальності, а власне ця баналізація є небезпечним джерелом ситуації, у якій людина більше сприймає свою сексуальність, даровану через любов, не як вираз цієї любові, але як певний вид наркотику, який люди дають одні одним. Тому боротьба проти баналізування сексуальності є частиною системи, яка позитивно оцінює сексуальність і розвиває її в цілісності людської особистості.

Можуть існувати добре обґрунтовані окремі випадки, наприклад , коли той, хто займається проституцією, використовує презерватив, коли презерватив може стати першим кроком до моралізації сексуальності, першим кроком до відповідальності, яка би могла розвинути свідомість, що не все є дозволене і що не можна чинити все, що заманеться. Але це не є правдиве вирішення проблеми з епідемією СНІДу. Правдивим способом є істинна гуманізація сексуальності.» - з книги “Licht der Welt” Benedictus XVI, переклад порталу “Milites Christi Imperatoris”.