//

Серед нових кардиналів – глава Греко-Католицької Церкви Румунії

Серед 22 нових кардиналів особливе місце займає 80-річний глава Румунської Греко-Католицької Церкви, Верховний Архиєпископ Лучіан Мурешан.


Ще в молодості він хотів стати священиком. Однак на заваді стала ліквідація комуністичним режимом в 1948 році офіційних структур Греко-Католицької Церкви, які існували з 1698 р. Життя Архиєпископа Мурешана відзначається вірністю Наступнику святого Петра. Архиєпископ Лучіан Мурешан (Румунія) є греко-католицьким митрополитом Фагараш-Альба Юлія.


Народився 23 травня 1931 р. у селі Фернезі, яке зараз є частиною міста Бая-Маре, десятим із дванадцяти дітей у греко-католицькій сім'ї. Під час комуністичної диктатури поєднував навчання в школі з таємним приготуванням до священства. Під час військової служби був скерований у школу авіації офіцерів, але його вигнали, коли стало відомо, що він є греко-католиком і відправили на будівництво ГЕС в Біказі.


Він продовжує навчання в семінарії латинського обряду, але в 1958/59 навчальному році був змушений покинути її, щоб уникнути урядових репресій по відношенню до інших студентів та церковної влади. Опинився у колі людей, яких відслідковувала таємна поліція Секурітате. Впродовж року він не міг знайти роботи. Протягом наступних десяти років працював робітником у кар'єрі. Цю працю поєднував із таємним приготуванням до священства. Незважаючи на перешкоди, отримав ступінь бакалавра богослов'я, а 19 грудня 1964 року таємно прийняв священичі свячення з рук єпископа Драгомира, котрого щойно випустили з в'язниці.


Впродовж наступних років таємно здійснює своє священиче служіння, водночас працюючи спершу у вищезгаданих кар'єрах, а потім в управлінні технічного обслуговування доріг і мостів, де працював аж до відходу на пенсію в червні 1990 року.


14 березня 1990 р. Іван Павло II призначив його єпископом Марамурешу, з осідком в Бая-Маре. Єпископські свячення йому уділив кардинал Александру Тодеа. 4 липня 1994 р. Папа Іван Павло II призначив його архиєпископом Фагараш-Альба Юлія з осідком у Блажі. 16 грудня 2005 р. Папа Бенедикт XVI підніс архиєпархію до гідності Верховного архиєпископства, а єпископа Мурешана – до гідності Верховного Архиєпископа. Його тричі обирали президентом єпископату Румунії - з 1998 по 2001 рік, з 2004 по 2007 і з 2010 року. Він є співголовою Спільної комісії по діалогу між Греко-Католицькою Церквою і Православною Церквою. У зв'язку з віком (старше 80 років) він не входитиме до групи кардиналів, що можуть обирати Папу на конклаві.


За матеріалами wiara.pl