//

Сербський патріарх прибув до Хорватії

Історичною подією називають прибуття до Загребу сербського патріарха Іринея. Адже це перший візит (за останні 13 років) до Хорватії високопоставленого єрарха Сербської православної церкви.

 

Цей візит є символом прогресу в нормалізації відносин між двома країнами після бурхливого періоду 90-х років минулого століття. Так цю подію розуміють політичні лідери сербів, які проживають в Хорватії, і які сподіваються, що візит єрарха розрядить напругу після антихорватських заяв нового президента Сербії Томіслава Ніколіча.

 

Вітаючи віруючих у місцевому соборі, православний патріарх Іриней закликав їх «виявляти любов до тих, з ким вони спільно живуть у Загребі, тобто до братів-католиків».

 

Сербсько-православний митрополит Загреба і Любляни Йован Павловіч пояснив, що нинішній візит є не лише «історичною подією, а й поширенням послання миру і любові».

 

Офіційним приводом візиту стало відкриття православної школи у Загребі, а також освячення нової церкви. У програмі візиту сербського патріарха – зустріч з католицьким Архиєпископом Загреба, кардиналом Йосіпом Бозанічем, а також з політичною владою Хорватії.

 

За матеріалами radiovaticana.org