//

Сербська православна Церква намагається заволодіти чужим майном

Сербська православна Церква намагається заволодіти церквою св. Венеради на хорватському острові Хвар, заявляючи, що начебто ця споруда належала колись СПЦ і що при ній був монастир.

В офіційній заяві СПЦ з цього питання багато неправди і неточностей. Церква св. Венеради свого часу була двообрядовою, тобто була пристосована для використання католиками грецького та римського обрядів, і перебувала у власності Венеціанської Республіки, а згодом Австро-Угорської монархії. Тобто ця церква ніколи не була православною, а тим більше сербською. Що більше, ця церква протягом всієї своєї історії завжди знаходилася у державній власності. Так само ніколи не існувало жодного православного монастиря на цьому острові.

Єпископ хварсько-брачсько-вишський монсеньйор Слободан Штамбук звернувся за консультацією до істориків та архівістів. Їхня однозначна відповідь – на острові Хвар ніколи не існувало жодної православної церкви. З цього випливає, що СПЦ просто хоче заволодіти чужою власністю на острові, який останнім часом став надзвичайно популярним місцем відпочинку туристів. Варто також відзначити, що ця церква була десакралізована у 1807 році, тобто за три роки до заснування православної Дальматинської єпархії, окрім цього теперішня Дальматинська єпархія СПЦ не є спадкоємицею Дальматинської Єпархії Австро-Угорщини, до якої, до речі, належало свого часу православне населення Буковини.

За матеріалами: http://www.slobodnadalmacija.hr/