//

Сенс крові

До краківської курії вже надійшли запити від багатьох єпархії з проханням отримати мощі Папи для церков, що носитимуть ім’я блаженного Івана Павла II. Кардинал Станіслав Дзівіш зазначив, що вміст ампули з кров’ю, звичайно, можна розділити, але ж не йдеться про поширення пошани до крові Папи. Є також інші мощі, зокрема другого ступеня (тобто об'єкти, що належали святому). "Це не фетишизм", – сказав він, пояснюючи сенс культу мощів.


"Я жив у Римі 27 років і брав участь у незліченній кількості беатифікацій і канонізацій, але жодна з них не була такою прекрасною, як ця", – заявив 6 травня кардинал Станіслав Дзівіш після повернення до Польщі з церемонії беатифікації Івана Павла II.


Архиєпископ Кракова і колишній секретар Папи був вражений атмосферою доброзичливості серед паломників, незважаючи на те, що "умови були дуже важкими після всіх": беатифікаційні урочистості зібрали в Римі близько півтора мільйона людей (серед яких близько 100 тис. поляків), а площа Святого Петра могла вмістити лише 300 тисяч. Кардинал оцінив таке численне зібрання людей зі всього світу: "Я розмовляв зі священиком, відповідальним за прочан з Франції, – сказав він, – звідки прибуло понад 40 тисяч осіб. Я не припускав, що так багато вірних прийдуть також на подячну Літургію наступного дня; зазвичай тоді люди повертаються вже додому, але вони залишилися".


Найважливішим елементом проповіді Бенедикта XVI, на думку кардинала, було зазначення "в черговий раз, що програма Івана Павла II є програмою Церкви на сьогодні". Слова Папи Римського були "свідченням великого визнання і захоплення Попередником."


Кардинал Дзівіш також розповів про обставини, в яких отримав дві ампули з кров'ю Івана Павла II, одна з яких буде передана до церкви при Центрі Івана Павла II "не бійся" у Кракові. "Ця кров, – сказав кардинал, – була одержана в суботу вранці 1 квітня 2005 р., за день до смерті, коли лікарі хотіли перевірити, чи буде потрібне  переливання крові. Пізніше я дізнався, що для іншого дослідження, в лікарні, також узяли кров, яку так само зберігали і передали до Ватикану. Це одна з них була у мощнику, який ми бачили під час беатифікації".


Архиєпископ нагадав, зокрема, і про відповідний сенс культу мощів: "Їм не віддається божої пошани! Реліквії наближають нас до особи святого, а за його посередництвом до Господа Бога. Це не фетишизм".


Відповідаючи на запитання про дату канонізації Івана Павла II, кардинал Дзівіш пояснив, що це залежить від Бога, який "дасть знак з неба, тобто відбудеться післябеатифікаційне чудо за заступництвом блаженного Івана Павла II".  Церква здійснює тоді тільки процес доведення чуда, вже не повторюється дослідження життя святого, героїчних чеснот і т.п. дій, що були здійснені до беатифікації.


За матеріалами tygodnik.onet.pl