//

Сенат США відхилив конвенцію ООН

4 грудня у результаті голосування сенат США відхилив ратифікацію Конвенції ООН про права неповносправних осіб (CRPD), яка, на думку захисників життя, дозволила би ширший доступ до абортів та суттєво обмежила б права  батьків дітей з особливими потребами.


Крім цього, конвенція обмежила б суверенітет Сполучених Штатів. У результаті тиску активістів pro-life сенатори не прийняли проекту ратифікації спірного документу, відкидаючи його більшістю голосів 61-38.


За словами Остіна Русе, глави Католицького Інституту з прав людини та сім'ї (C-FAM) – організації, яка критикувала документ в Сенаті, – відмова від Конвенції є перемогою тих, хто бореться за права людини і суверенітет Сполучених Штатів.


У статті 25 Конвенції держави закликаються до забезпечення неповносправних "безкоштовним або недорогим медичним обслуговуванням, також і у сфері сексуального і репродуктивного здоров'я та громадських оздоровчих програм". Захисники  життя застерегли, що тлумачення цього положення може означати, як це було в інших договорах ООН, широкий доступ до абортів.


Джош Креддок, представник організації "Рersonhood USA", зазначає, що в цьому випадку ціллю аборту мали би бути неповносправні діти в лоні матері. "Неповносправні особи не повинні піддаватися насильству і дискримінації ані до, ані після народження", – додав він.


Доктор Річард Ленд, голова церковної Комісії етики та релігійної свободи при Південній баптистській конвенції, попередив громадськість, що документ є "троянським конем", який сприятиме діям експертів ООН щодо неповносправних осіб, контролю американської системи охорони здоров'я та обмежить батьківські права.
"Тепер, коли Конвенцію відхилили, знаємо, що ООН побачить, як ми піклуємося про наших дітей з особливими потребами", – зазначив католицький сенатор Рік Санторум, батько неповносправної доньки.


CRPD підписав президент США Барак Обама понад 3 роки тому, але документ мають ратифікувати дві трети сенаторів.


За матеріалами: ekai.pl