//

Секретів меншає: Секретні архіви Ватикану проливають "Світло на таємницю"

Вперше в історії сотня оригінальних і дорогоцінних документів різних історичних епох (від VIII до XX століття) - Кодекси, пергаменти, древні записи, манускрипти - на деякий час залишать Секретні архіви Ватикану і прибудуть до Римського Капітолійського Музею.
З 1 березня по 9 вересня 2012 року для відвідувачів буде відкрита виставка «Lux in arcana (Світло на таємницю). Одкровення Секретних архівів Ватикану ». Ця унікальна подія покликана пояснити і розповісти чим є і як працюють архіви Римських Пап, повідомляє radiovaticana.org.
Відвідувачі виставки зможуть побачити серед багатьох експонатів лист членів англійського парламенту Папі Римському Клименту VII про подружню справу короля Генріха VIII; судові документи процесу над Галілео Галілеєм; лист на корі берези, написаний американськими індіанцями Леону XIII, деякі вибрані документи «закритого» періоду часів Другої Світової війни. Можна буде ознайомитися з оригіналами таких історичних документів, як булла про відлучення від Церкви Мартіна Лютера, булла про догму Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці, булла Папи Римського Олександра VI про відкриття Нового Світу, а також лист королеви Марії Стюарт, адресований Папі Сіксту V.
Для зручності відвідувачів виставки унікальні експонати будуть супроводжуватися мультимедійними поясненнями про історичний контекст різних епох і про персонажів, пов'язаних з цими ще недавно секретними документами.