//

Секретар Папської Ради у справах сім'ї про "теологію тіла" Івана Павла II

Архиєпископ Жан Лаффітт, секретар Папської Ради у справах сім'ї, висловив застереження щодо надмірного акцентування на ідеї сексуальності в так званій "теології тіла" бл. Папи Івана Павла II. Це, на думку єрарха, може призвести до нівелювання виміру "таємничості" в розумінні та досвіді людської та божественної любові.

 

"Проблема тут у тому, що якщо акцентувати на сексуальності, то майже неможливо вийти за її межі й зрозуміти, що радість і краса, які з нею пов'язані, є даром Творця, і при цьому в більш широкому сенсі, ніж може здатися спочатку», – сказав Архиєпископ.

 

Проблема виникла у зв'язку з недавніми дискусіями про те, як потрібно правильно інтерпретувати слова недавно беатифікованого Понтифіка щодо первісного задуму Творця про взаємини між чоловіком і жінкою. Про це Папа особливо часто говорив у період з 1979 по 1984 роки на своїх щотижневих аудієнціях.

 

Архиєпископ Лаффітт зазначив, що хоча він вважає цілком природним, що вчення "про сексуальність і красу людського тіла" викликає таке зацікавлення богословів і простих вірян, однак, не може погодитися з тим, що "феномен сексуальності" може бути зрозумілий "без урахування всього контексту його таємниці та прекрасного покликання до любові, про що йдеться у вченні Папи Івана Павла II". "Таким чином, абсолютно неможливо, – продовжив єрарх, – ізолювати сексуальність від цього, як не можна ізолювати тіло від цієї таємниці, тому що інакше ми радикально відриваємо творіння від Творця".

 

Також він зазначив, що термін "теологія тіла" – це дуже приблизний переклад того, що спочатку називалося "катехеза про людську любов" Івана Павла II. На думку Архиєпископа, існує небезпека вульгаризації одного з ключових положень нашої віри, чого, звичайно, всіма способами потрібно уникати. "Іноді, читаючи тексти про любов блаженного Папи, треба зупинитися на півсторінки і далі не продовжувати читати ... тому що це може стимулювати бажання роздумувати про Боже творіння. Тут ви торкаєтеся таємниці", – сказав єрарх.

 

За матеріалами Ватыканскае радыё