//

Сандей Аделаджа заявив, що не розуміє українську мову

 

Дніпровський районний суд Києва не зміг у вівторок розпочати розгляд по суті кримінальної справи проти Сандея Аделаджі в зв'язку з відсутністю перекладача.

Нагадаємо, справу порушено за шахрайство стосовно керівників фінансової піраміди King`s Capital і пастора церкви "Посольство Боже " Сандея Аделаджі.

На початку судового засідання представники прокуратури заявили клопотання про те, щоб судовий процес вівся російською мовою, оскільки один з підсудних є громадянином Росії і не розуміє української мови.

Заслухавши думку сторін, суд ухвалив, що судовий процес буде вестися державною мовою - українською.

У зв'язку з цим у судовому засіданні було оголошено перерву для того, щоб підсудні змогли знайти собі перекладача.

Таким чином, як очікується, 27 вересня о 12.00 судове слухання кримінальної справи почнеться з оголошення обвинувального висновку, який налічує 10 томів (саме ж справа налічує близько 200 томів, в яких фігурують 618 постраждалих від діяльності King`s Capital).

Після завершення сьогоднішнього судового засідання в інтерв'ю журналістам Аделаджа заявив, що він три роки чекав, щоб справу передали до суду.

"Три роки ми навіть самі просили, щоб передали справу до суду, бо ми впевнені у тому, що не здійснювали жодних злочинів", - сказав він.

Відповідаючи на питання, чи розуміє він українську мову, Аделаджа сказав, що розуміє, але не повністю.

"Бо це особлива мова, спеціальна мова", - додав він.

Його адвокат Андрій Федур зазначив, що суд абсолютно правильно ухвалив рішення про перенесення засідання, оскільки справа не могла розглядатися російською мовою, "бо судочинство в нашій країні відбувається державною мовою, якою є українська".

За його словами, саме тому, що у вівторок до зали судових засідань не з'явився перекладач, суд був змушений оголосити перерву у засіданні.

Кримінальну справу порушено стосовно шести членів злочинної організації з числа працівників групи компаній King`s Capital, очолюваної Сандеєм Аделаджею.

За даними Управління зв'язків з громадськістю МВС України, ці особи протягом 2006-2008 рр. шляхом шахрайства, під виглядом високоприбуткової діяльності вказаної групи компаній, заволоділи коштами громадян в особливо великих розмірах.

Обвинуваченим інкримінується скоєння злочинів, передбачених ч.1 ст.255 (створення, керівництво та участь у злочинній організації), ч.4 ст.190 (шахрайство), ч.3 ст.209 (легалізація грошових коштів, отриманих злочинним шляхом), ч .2 і ч.3 ст. 358 (підробка та використання завідомо підробленого документа) Кримінального кодексу Україні.

До двох обвинуваченим застосовано запобіжний захід - взяття під варту.

У цій справі визнані потерпілими 618 чоловік, яким завдано матеріальних збитків на суму понад 52 млн. грн.

З метою забезпечення відшкодування завданих збитків на майно обвинувачених накладено арешт на загальну суму близько 108 млн. грн, повідомляє УНІАН.

 

Джерело "Українська правда"