//

Салезіяни вітатимуть Блаженнішого Патріарха Святослава та Генерального Настоятеля Згромадження

В понеділок, 16 травня 2011 р., Блаженніший Патріарх Святослав здійснить свій перший візит до Салезіян. Отець і Глава нашої Церкви о 9 год. очолить Святу Літургію в храмі Покрова Пресвятої Богородиці, що знаходиться у Львові при Головному домі Салезіян візантійського обряду (вул. Личаківська, 175). У Літургії візьмуть участь салезіяни візантійського та латинського обрядів і члени нашої Родини, співпрацівники та вихованці.


Співслужити Літургію будуть і особливі гості з Риму: Генеральний Настоятель Згромадження о. Паскуаль Чавес, його Вікарій о. Адріано Бреґолін та генеральний радник у справах Північноєвропейського салезіянського регіону о. Марек Хшан. Салезіянські настоятелі здійснюватимуть з 15 по 19 травня офіційну візитацію до Східноєвропейської салезіянської провінції, до якої входять салезіянські доми Білорусі, Грузії, Росії та України. У ході цього візиту будуть проходити зустрічі зі всіма співбратами та буде вивчатися питання реорганізації салезіянської присутності в цих країнах.


У 2009 році (18 грудня) з нагоди 150-літнього ювілею Згромадження українські Салезіяни приймали Блаженнішого Любомира, а за кілька днів у 2011 році, коли обходять 20-ліття своєї присутності в Україні з часу її проголошення незалежною, радо прийматимуть Блаженнішого Святослава, відновлюючи свою вірність Господеві, рідній Церкві та молоді.

 

Довідка


Салезіянське Згромадження – це одне з найбільших монаших згромаджень Католицької Церкви, до якого належать бл. 16 тисяч співбратів, нараховує 1859 монаших спільнот присутніх у 129-ох країнах світу. Місія Згромадження – «бути носіями та свідками Божої любові до молоді, особливо до найбільш занедбаної», що конкретизується як виховання та євангелізація. Саме через таку посвяту Господеві та тим, «яких є Царство Боже» (Мт.19,14), салезіяни прямують до святості та здійснюють посланництво Церкви.


Задум поширення Салезіян в Україні сягає 1930 року, але зміг втілитися в життя на наших землях лише у 1991 році, коли окремі українські салезіяни, що поїхали до Італії, щоб посвятитися Богові та молоді відповідно до харизми св. Івана Боско, змогли повернутися на батьківщину після її проголошення незалежною.


Салезіяни греко-католики в Україні здійснюють різноманітну виховно-душпастирську діяльність у 5-ох спільнотах та кількох інших присутностях. В Україні також є присутні 3 спільноти салезіян латинського обряду.


Генеральним настоятелем Згромадження є о. Паскуаль Чавес. Він є дев’ятим наступником Отця Івана Боско і духовним Отцем Салезіянського Згромадження. Високопреподобний отець Паскуаль є за національністю мексиканцем, сповняє своє служіння з 2002 року. У своїй місії управляти та надихати синів Отця Боско, йому допомагає його вікарій і Генеральна Рада, яка, разом із ним, знаходиться в Римі.


Джерело: Прес-служба Салезіян УГКЦ