//

Православна Москва покланятиметься вогню і сонцю

Влада Москви хоче зробити свято весняного рівнодення Навруз традиційним і загальноміським. Про це повідомив напередодні журналістам керівник московського департаменту міжрегіональної співпраці, національної політики та зв'язків з релігійними організаціями Юрій Артюх.

 

Навруз означає "новий день". Це найбільше в світі з усіх свят поклоніння сонцю і вогню, що відзначалось три тисячоліття тому за сонячним календарем 21 березня, в день весняного рівнодення. В деяких країнах Навруз оголошено державним святом, а 21 березня - вихідним днем. Йдучи своїм корінням в традиції стародавніх землеробів Близького Сходу і Центральної Азії, свято не тільки пережило арабське завоювання, а й стало невід'ємною частиною культури багатьох народів, що сповідують іслам.

 

"Цього року ми провели загальноміське свято Навруз. Незважаючи на те, що це свято традиційно було повністю безалкогольним, там веселощі переходили усі межі. Це було дуже цивілізоване культурне свято. Ми його тепер зробимо традиційним і загальноміським", - наводить РИА "Новости "слова Артюха.

 

За матеріалами www.newsru.com