//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (13 – 20 листопада)

Неділя. В неділю перед молитвою «Ангел Господній» Папа Бенедикт XVI звернувся до вірних з проповіддю на уривок Євангелія про таланти. Святіший Отець сказав, що кожен з нас повинен поводитись так, як двоє добрих слуг, які, знаючи, що таланти їм не належать, все ж помножили їх і були готовими до повернення пана. «Милосердна любов є фундаментальним благом, який ніхто не може не старатися привести до плодів і без якого будь-який інший дар є марним. Якщо Ісус полюбив нас настільки, що віддав за нас Своє життя, як ми можемо не любити Бога усім, що є в нас, та не любити щирим серцем одні одних? Лише практикуючи любов, також і ми зможемо взяти участь в радості нашого Господа. Нехай Пречиста Діва Марія буде для нас вчителькою дієвої та радісної пильності на шляху до зустрічі з Богом», – побажав Бенедикт XVI.

 

Після молитви, з нагоди Всесвітнього Дня боротьби з діабетом, Папа висловив свою солідарність з усіма, хто хворіє на діабет та запевнив, що молиться за хворих і їх рідних.

 

Також, звертаючись до німецькомовних паломників, Понтифік висловив радість з приводу беатифікації австрійського священика, мученика нацизму, блаженного Карла Лампера.

 

Понеділок. 7 грудня Папа Бенедикт XVI запалить вогні на найбільшій у світі ялинці з допомогою Ipad. Ця ялинка складається із ліхтарів, розміщених на горі, що височить над італійським містом Губбіо.

 

Теолог і секретар Папської Ради в справах культури єпископ Бартоломю Адукону, сказав, що Католицька Церква Беніну очікує від Папи порад щодо діалогу між іншими релігіями (іслам, вудду), які розповсюджені в цій країні.

 

У Ватикані відбулась зустріч із журналістами, в якій взяв участь кардинал Джанфранко Равазі. Голова Папської Ради з питань культури вказав на дві найпоширеніші помилки ЗМІ: використання спрощень та журналістські маніпуляції, пошуки пікантних тем і скандалів. Причиною того, що ці помилки часто виникають є антиклерикалізм, ворожість до Церкви та некомпетентність журналістів в церковних і богословських питаннях.

 

Триденну конференцію, присвячену православно-католицькому діалогу, що відбулась у Мінську, відвідав кардинал Курт Кох, Голова Папської Ради сприяння християнській єдності.

 

Міністр закордонних справ Ірландії повідомив, що ірландське посольство у Ватикані може бути відновлене, коли покращиться економічний стан цієї країни.

 

Також у понеділок спочив у Господі 83-річний Владика Моріс-Адольф Ґайдон, почесний єпископ Кагору (Франція).

 

Архиєпископ Джон Алексіус Бесерсбі, через досягнення граничного віку, подав у відставку з посади Архиєпископа Метрополії Брісбена (Австралія).

 

Отець Франческо Кавіна був обраний єпископом Капрі (Італія). Він заступив на місце Владики Еліо Тінті, який пішов у відставку через досягнення вікового обмеження.

 

Вівторок. У вівторок кардинал Дональд Вюрл оголосив, що ординаріат для англікан США, що хочуть перейти до Католицької Церкви буде офіційно відкрито 1 січня 2012 року.

 

15 листопада Архиєпископа Адріано Бернардіні, Апостольського нунція Аргентини, було призначено Апостольським нунцієм Італії та Сан Маріно.

 

Владика Ельмар Фішер подав у відставку з посади єпископа Фельдкірху (Австрія) через досягнення граничного віку.

Середа. Цього тижня на загальній аудієнції Папа Бенедикт XVI закликав вірних до щоденної молитви псалмами. На завершення циклу розважань над псалмами Святіший Отець розглянув псалом 110 (109). Молитва, яка можливо була укладена з нагоди коронації царя, набрала ширшого значення, ставши величанням переможного Месії, прославленого по правиці Бога. «Молячись цим псалмом, просімо в Господа Бога благодаті зуміти іти Його дорогами, наслідуючи Христа, Царя-Месію, бути готовими зійти разом з Ним на хресну гору, щоб разом з Ним увійти у славу й споглядати Його, як сидить по правиці Отця, переможного Царя та милосердного Священика, Який дарує прощення та спасіння всім людям», – заохотив вірних Бенедикт XVI.

 

Після загальної аудієнції Папа зустрівся з міністром національної гармонії Пакистану Ахрамом Масіхом Гіллем. Міністр попросив у Святішого Отця молитися за пакистанських християн і розповів про їх очікування. Під час візиту пана Гіллем було підписано угоду про співпрацю Пакистану з Папським Латеранським університетом та схвалено будову нової церкви.


Папська Рада у справах мирян має багато завдань, як наприклад, стимулювати цілеспрямованість, ідентичність та відповідальність мирян. 24-26 листопада Папська Рада у справах мирян проведе у Римі пленарну Асамблею. Одним із основних завдань є відсунути в сторону т.зв. технічну працю і зосередитись на Бозі та Його посланні. Для участі у Пленарній Асамблеї очікують велику кількість осіб, в тому числі і представників мирянських рухів.

 

Кардинал Тарчізіо Бертоне передав співчуття Святішого Отця урядові Мексики та всьому народові з приводу загибелі міністра внутрішніх справ Мексики Хосе Франсіско Бейк Мора.


Архиєпископ Сільвано Томазі, речник Ватикану, виступаючи під час ревізійної конференції у Женеві в справі заборони чи обмеження використання певних типів конвенціональної зброї, які завдають занадто сильних терпінь або наслідки яких є неконтрольовані, заявив, що Апостольська Столиця проти створення альтернативних конвенцій в справі касетної зброї, оскільки це було би безпрецедентною дискредитацією зобов’язуючого міжнародного закону.

 

Цієї середи у віці 83-х років до Господа відійшов Архиєпископ Якоб Дуйнвервуд, M. S. C., почесний Архиєпископ Метрополії Мерауке (Індонезія).

 

Четвер. У межах підготовки до поїздки Святішого Отця у Бенін, Апостольський нунцій в Польщі зустрівся з послами африканських країн. «Я сподіваюся, що значення цієї поїздки вийде за межі Беніну і стане святом віри також і для інших», – сказав після зустрічі Архиєпископ Селестіно Мільоре.

 

В четвер у віці 91-го року вічно спочив Владика Хосе де Акіно Перейра, почесний єпископ Ріо-Прету (Бразилія).

 

П’ятниця. У п’ятницю зранку Святіший Отець Бенедикт XVI вирушив до Беніну. Нагодою для цього апостольського візиту стала 150-та річниця євангелізації цієї країни. Крім того, там Папа оголосив апостольське повчання «Africae munus», яке є плодом Другої Спеціальної Асамблеї для Африки Синоду Єпископів, що відбувся у 2009 році.

 

Перша зустріч Папи Бенедикта XVI та нового прем’єр-міністра Італії Маріо Монті відбулась в аеропорту. Пан Монті привітав Папу і побажав йому приємної подорожі.

 

Під час прес-конференції, яка відбулась на борту літака, Святіший Отець сказав, що в Африці, як і в інших країнах, є багато проблем. Проте, поки що, відбувається більше розмов, ніж дій. Папа зазначив, що необхідно наважитись піти далі і «давати більше, ніж брати». Також Понтифік назвав Африку «духовними легенями світу».

 

Після майже 6-годинного перельоту Папа Бенедикт XVI прибув до Беніну. Його літак приземлився в міжнародному аеропорту м.Котону, де Святішого Отця привітали президент Томас Яї Боні з дружиною Шантал.

 

В часі вітальної промови Папа, насамперед, подякував Президенту Беніну за теплий прийом. Тоді Святіший Отець сказав, що він бажав повернутися до Африки і для цього було три причини: запрошення пана Президента і Єпископської Конференції, 40-ва річниця встановлення дипломатичних стосунків між Ватиканом і Беніном та 150-річчя євангелізації цієї країни, а третя причина – особиста. Понтифік зазначив, що завжди мав велику пошану до сина цієї землі, кардинала Бернардіна Ґантіна, з яким Бенедикт ХVІ, ще перед своїм обранням на Петровий престол, протягом багатьох років співпрацював для добра усієї Церкви. Папа сказав, що не потрібно боятися сучасності, але перехід до неї повинен базуватись на критеріях , що опираються на чесноти та високі моральні цінності. А на закінчення Вселенський Архиєрей, мовою місцевого населення, сказав: «Боже, благослови Бенін!»

 

Після цього Бенедикт XVI папамобілем відправився до катедри Котону, зробивши велике коло вулицями міста. Незважаючи на різницю у віросповіданні та спеку, мешканці міста з великим ентузіазмом вітали Бенедикта ХVІ. Звертаючись до вірних, зібраних в катедрі, Папа говорив про Боже милосердя та роль Пресвятої Богородиці в християнському житті. Він наголосив, що Боже милосердя виявляється не тільки у відпущенні наших гріхів, але також і у тому, що Господь, наш небесний Отець, іноді не без болю, смутку і страху з нашого боку, наново веде нас шляхом правди і світла, бо не хоче, щоб ми були втрачені. Своє слово Бенедикт ХVІ закінчив молитвою до Пресвятої Богородиці, благаючи у Божої Матері, покровительки Африки, одужання для хворих, утішення для пригнічених, прощення для грішників.

 

Нігерійський кардинал Френсіс Арінзе сказав, що візит Папи Бенедикта XVI в Бенін залишить позитивну і міцну спадщину для всіх африканців. Кардинал Арінзе сподівається, що багато африканців будуть читати звернення Папи. Він спонукав журналістів, вчених, викладачів, політиків та інших громадських лідерів «відкрити для себе документ, переварити його, вивчити і запитати себе, що ми повинні зробити для сприяння примиренню, справедливості і миру на нашому континенті?»

 

18 листопада в Римі відбулося торжество відкриття архіву Апостольської Пенітенціарії. Для вчених стали доступними 745 реєстраційних книг в шкіряних палітурках періоду з 1409 по 1890 роки, більше тисячі пакетів латинських текстів, що знаходяться в 413 ящиках, а також інші документи.

 

Субота. Суботній день Вселенського Архиєрея в Беніні розпочався відправою Служби Божої в Апостольській Нунціятурі, де Бенедикт ХVІ перебуває під час свого візиту. Потім Святіший Отець вирушив до президентського палацу, щоб зустрітись з владою та представниками урядових інституцій, дипломатичного корпусу, а також представниками головних релігій Беніну. В президентському палаці Папу привітав Президент Томас Яї Боні та канцлер Беніну Кубурат Осенні, яка є мусульманкою. Вона назвала Бенедикта ХVІ справжнім другом Африки і африканців.

В свою чергу звертаючись до присутніх у президентському палаці Святіший Отець Бенедикт ХVІ сказав, що дуже часто ми зупиняємося на пересудах та картинах, які представляють Африку в негативному світлі, підкреслюючи невдачі, набираючи моралізаторського тону. Святіший Отець пропонує подивитися на життя континенту у світлі Енцикліки «Spe Salvi». У цьому контексті Римський Архиєрей звертається із закликом до відповідальних за політику й економіку: «Не позбавляйте своїх народів надії! Не відбирайте їх майбутнього, калічачи їхню теперішність! Поєднуйте етичний підхід з відважністю у вашій відповідальності, а якщо ви віруючі, моліть Бога, щоб дав вам мудрість». Потім Папа здійснив візит ввічливості до Глави держави, який пройшов у президентському палаці. Президент Яї Боні подарував Вселенському Архиєреєві золотий нагрудний хрест з написом: «Бенін 2011 – мир, справедливість, примирення».

 

Після зустрічі з політиками, дипломатами та представниками інших релігій Святіший Отець відправився до міста Уїда. Спершу він прибув до семінарії, де помолився на могилі кардинала Бернардіна Ґантіна. Папа також зустрівся з сотнями священиків, семінаристів, богопосвячених осіб та мирян, наголошуючи на особливій відповідальності духовних осіб у підтримці миру, справедливості і поєднання. Бенедикт XVI закликав плекати справжню й живу віру та підкреслив, що любов до Бога і Його Слова, любов до Святих Тайн і до Церкви сприяє відповідній інтеграції справжніх культурних цінностей у християнську віру.

 

Близько 12:00 кортеж Понтифіка прибув до базиліки Непорочного Зачаття в Уїда. Тут Папа підписав постсинодальне Апостольське звернення «Africae munus», заключний документ Синоду Єпископів Африки. Перед підписанням документа Папа взяв участь у короткому євхаристійному поклонінні разом з учасниками Синоду Єпископів Африки, а також місцевими єрархами і багатьма вірними. Потім Святіший Отець звернувся до присутніх із промовою, в якій пригадав ІІ Спеціальний Синод для Африки та закликав завжди шукати шляхи до миру.


Ввечері, 19 листопада, після короткої зустрічі з організаційним комітетом візиту, Бенедикт XVI від’їхав до місцевої парафії святої Ріти, при якій діє «Дім Миру та Радості», яким опікуються Сестри Місіонерки Милосердної Любові, Першим етапом відвідин був сам «Дім Радості і Миру». Святішого Отця зустріли регіональна та місцева настоятельки, які провели його на внутрішнє подвір’я, де їх танцями й співом привітали діти, які також подарували Папі власноручно виконану картину. Після спільного проказування молитов «Отче наш» та «Радуйся, Маріє», Бенедикт XVI уділив присутнім своє благословення, а тоді всі разом перейшли до парафіяльного храму, де зібралися інші діти. Понтифік звернувся до дітей, заохочуючи їх до частого Святого Причастя, до особистої зустрічі з Богом під час молитви, щоб наповнюючись Його любов’ю вони могли дарувати її іншим. «Дорогі діти, Ісус любить вас! Просіть також своїх батьків молитися разом з вами! Іноді, необхідно їх трохи спонукати. Не вагайтесь це робити. Бог є настільки важливим!», – закликав Бенедикт XVI найменших бенінців.


Після зустрічі з дітьми, Бенедикт XVI повернувся до Апостольської нунціатури в Котону, де відбулася зустріч є Єпископською Конференцією Беніну. Папа закликав єрархів оновити євангелізацію країни, щедро ділячись Словом Божим та зміцнюючи єдність. «Єпископське служіння, до якого вас покликав Господь, має свої радощі та свої турботи, – сказав Бенедикт XVI. – Зустрічаючись з вами цього вечора, бажаю залишити кожному з вас послання надії. Протягом оцих останніх 150-ти років Господь учинив великі речі між народом Беніну. Будьте певні, що Він і надалі день-за-днем супроводжуватиме вас у ваших стараннях у служінні євангелізації».

 

Папська Рада з нової євангелізації запросила до свого складу К’яру Аміранте – засновницю громади "Нові горизонти", яка протягом 20 років у свої 36 притулках дає житло людям, що опинилися в особливо складній життєвій ситуації.

 

Крім цього в суботу з посади єпископа Ламеґо (Португалія) пішов у відставку Владика Хасінто Томас де Карвальйо Ботельйо. На його місце заступив Владика Антоніу Жозе да Роша Куто, титулярний єпископ Азура та єпископ-помічник Бразі (Португалія).

 

Отець Кеннет Девід Освін Річардс був обраний єпископом Сант Донс-Бастер (Антигуа і Барбуда).

 

Неділя. У неділю вранці, 20 листопада, Святіший Отець Бенедикт XVI. прибув на «Стадіон Дружби» міста Котону, де очолив Службу Божу, під час якої вручив єпископам Африки своє післясинодальне повчання. Стадіон, де відбувалося богослуження, зміг вмістити лише 50 тис вірних, тож сотні тисяч паломників зібралися біля встановлених назовні велетенських екранів. Прибули вірні з Гани, Нігерії, Того, Нігеру, Буркіна-Фасо, Кот-Д’Івуару та інших країн. Після святого Причастя відбулася церемонія вручення Апостольського Повчання «Africae munus» Президентам єпископських конференцій континенту. З подячним словом до Папи звернувся архиєпископ Нікола Етеровіч, Секретар Синоду Єпископів Католицької Церкви. Богослуження завершилося проказуванням молитви «Ангел Господній» та апостольським благословенням. Перед цим Бенедикт XVI поручив заступництву Пречистої Діви Марії новий етап місії Церкви на Африканському континенті.

 

Близько 16:00 Папа прибув у міжнародний аеропорт "Кардинал Ґантін" в Котону, де відбулася церемонія прощання. Бенедикт ХVI звернувся до присутніх представників влади, церковних єрархів та вірних з промовою, в якій подякував усім за теплий прийом. Папа закликав жителів Беніну жити по-братськи та показати усьому світові, що мир, незважаючи на відмінності між людьми, не є утопією. На завершення Святіший Отець закликав весь африканський континент завжди бути «сіллю землі і світлом світу».