//

Папа попрощався з Беніном - повний текст

Близько 16:00 Папа прибув у міжнародний аеропорт "Кардинал Ґантін" в Котону, де відбулася церемонія прощання. Бенедикт ХVI звернувся до присутніх представників влади, церковних єрархів та вірних з промовою.

 

"Моя Апостольська подорож до африканської землі підходить до свого кінця. Я вдячний Богу за ці дні, які провів з вами в радості завдяки вашій гостинності. Дякую Вам, пане Президент, за сердечні слова і за ваші численні зусилля, щоб моє перебування у вашій країні було приємним. Дякую також представникам різних органів влади країни і всім волонтерам за ваш щедрий внесок в успіх цієї подорожі. Я не забуду ніколи жителів Беніну, який прийняв мене з теплом та ентузіазмом. Свою подяку надсилаю також до членів Католицької Церкви, до численних голів національних і регіональних єпископських конференцій, які прибули сюди. Звичайно, особливим чином дякую єпископам Беніну.

 

Я хотів знову відвідати африканський континент, до якого маю особливу повагу і прихильність, оскільки переконаний, що це - земля надії. Про це я говорив багато разів. Справжні цінності, які є прикладом для всього світу, перебувають тут і процвітають за допомогою Бога і рішучістю жителів Африки. Апостольське звернення "Africae munus" може вам ефективно допомагати, тому що воно відкриває перспективи і цікаві пастирські ініціативи. Я рекомендую всім віруючим Африки вивчати його з увагою і здійснювати в повсякденному житті. Кардинал Ґантін, прекрасний син Беніну, велич якого визнано настільки, що цей аеропорт носить його ім'я, брав участь разом зі мною в численних Синодах і зробив у них істотний та цінний вклад. Нехай він супроводжує здійснення на практиці цього документу.

 

Під час моєї подорожі я зміг зустрітися з багатьма представниками суспільного життя Беніну і з членами Католицької Церкви. Ці зустрічі, такі різні за своєю природою, свідчать про можливість гармонійного співіснування в межах країни між Церквою і державою. Добра воля і взаємна повага не тільки допомагають у діалозі, але є необхідними в побудові єдності серед людей, етнічних груп і народів. Слово "братство" є одним з трьох слів вашого національного девізу. Жити по-братськи, незважаючи на відмінності, не є утопією. Чому одна з африканських країн не могла б вказати всьому світу шлях до істинного, справедливому братства, заснованого на сім'ї і рівному доступі до роботи? Жителі Африки можуть гідно жити в мирі і справедливості! Це побажання, перш ніж покину Бенін і африканський континент, я висловлюю з великою впевненістю і надією.

 

Пане Президенте, я ще раз дякую Вам за прийом, а також усім Вашим співвітчизникам, єпископам Беніну і всім вірним країни. Хочу закликати весь африканський континент бути завжди "сіллю землі і світлом світу". Через заступництво Матері Божої Африки, нехай Бог всіх вас благословить.


ACƐ MAWU TƆN NI KƆN DO BENIN TO Ɔ BI JI (мовою фон: «Боже, благослови Бенін!»)

 

Потім Папа піднявся на борт літака і попрямував до Риму. Очікується що Понтифік прибуде до Вічного Міста близько 22.00 римського часу.


За матеріалами Ватыканскае радыё