//

Кардинал Курт Кох в мінській єпархії: Бог зацікавлений в людях

До Мінська прибув кардинал Курт Кох, голова Папської ради сприяння християнській єдності. Ватиканський єрарх бере участь у триденній конференції, присвяченій православно-католицькому діалогу. У неділю 13 листопада 2011 кардинал відвідав православну і католицьку катедри, а також очолив Службу Божу для білоруських католиків.

 

Разом з представником Святого Отця Літургію служили всі єрархи Білорусі, а також Апостольський нунцій Архиєпископ Клаудіо Гуджероцці і Архиєпископ Агостіно Маркетті, який з 1994 по 1996 рр.. був представником Папи в Білорусі.

 

На початку літургії митрополит Тадеуш Кондрусевич привітав всіх присутніх єрархів, особливо поважного гостя, який погодився помолитися разом з білоруськими вірними.

 

Кардинал Курт Кох звернувся до присутніх з проповіддю. Єрарх, звертаючись до недільного уривка з Євангелія, запропонував поміркувати над суттю Божественного суду, про який в кінці літургійного року все частіше нагадує Церква. При цьому, як зазначив кардинал, багатьом складно співвіднести суд в кінці часів з Євангелієм, яке говорить, що Бог - це любов.

 

Відповідь на це питання не слід шукати в розумінні людського суду, який, здавалося б, взагалі краще скасувати. Але в такому випадку, за словами єрарха, "винні не були б звинувачені, злочинці не були б засуджені», а «невинні не отримали б свого права».

 

«Те, що людина буде суджена Богом на останньому суді, - це для нас, людей, дійсно благословення. Відсутність суду несла б страх і загрозу! Якби людина і весь світ не були оцінені і суджені Богом, це був би страшний досвід того, що Бога немає поруч з людиною, що Він не зацікавлений в ньому », - підкреслив єрарх.

 

«Розпізнати по-новому цю правду християнської віри - такий глибокий зміст несе біблійна розповідь про суд Божий. Це дає мені розраду: що я можу постати перед судом Божим, перед Суддею живих і мертвих. Якщо ми в повсякденності нашого життя стаємо перед судом Божим, дивимося на масштаб нашого життя і діяльності через призму наближєння Судді і свідомо реалізуємо це в щоденній молитві, тільки тоді ми не втратимо радості в нашому житті. Через це ми маємо ту радість нашої віри, яка співвідноситься з вагою Євангелія, яка запрошує нас не закопувати отримані в дар таланти, а використовувати їх для настання Царства Божого, на яке ми сподіваємося і яке особливим чином представляється нам в останні тижні літургійного року » -підкреслив кардинал Кох.

 

В кінці літургії Митрополит Тадеуш Кондрусевич подякував кардиналу Курту Коху за спільну молитву і попросив передати Святішому Отцеві запрошення відвідати Білорусь. Як підкреслив архипастир, кардинал - вже третій ватиканський єрарх, який відвідав Білорусь в цьому році (також Архиєпископ Клаудіо Марія Челлі і кардинал Робер Сара). А значить, як підкреслив митрополит, Святйший Отець пам'ятає і добре знає Церкву в Білорусі.

 

За матеріалами: catholic.by