//

Бенедикт XVI: до досягнень у медицині не можна прагнути за рахунок людського життя

12 листопада в Клементійському Залі Апостольського палацу у Ватикані Бенедикт XVI зустрівся з учасниками конференції "Дорослі стовбурові клітини: освіта і майбутнє людини та культури", яка проходила 9-11 листопада в Римі з ініціативи Папської ради з культури.

 

Святіший Отець зазначив, що наука дає унікальну можливість досліджувати різні аспекти, що стосуються людського життя, проте, якщо забути про такі виміри, як безсмертя душі і гідність особи, завжди існує небезпека того, що дослідження набудуть глибоко утилітарного характеру. "Церква пропонує свою підтримку тим, хто займається наукою, з умовою, що вона буде враховувати інтегральне благо людини і загальне благо суспільства", - підкреслив Папа.

 

Бенедикт XVI зазначив, що сьогодні прагматичний менталітет впливає на використання будь-яких засобів для досягнення бажаного результату. "Мета відкриття ліків від дегенеративних хвороб настільки приваблює вчених і політиків, що вони намагаються не звертати увагу на етичні протиріччя, щоб йти вперед у дослідженнях. - сказав Святіший Отець і додав, що "в ході дослідження стовбурових клітин потрібно пам'ятати про невід'ємне право на життя кожної людини - від моменту зачаття і до природної смерті". "Знищення навіть одного людського життя ніколи не може бути виправдане з точки зору користі, яку воно принесе іншим", - підкреслив Бенедикт XVI.

 

Понтифік звернув увагу на те, що такі етичні проблеми не виникають, коли стовбурові клітини беруть із тканин дорослого організму, з крові пуповини в момент народження, або з плодів, які померли природною смертю.

 

"Таким чином, діалог між наукою та етикою має дуже велике значення для того, щоб досягнення в медицині ніколи не робилися за рахунок людського життя", - сказав Бенедикт XVI. Понтифік зазначив, що Церква намагається не заважати науковому прогресу, але спрямовує його, щоб був по-справжньому плідним та корисним для людства.


За матеріалами Ватыканскае радыё