//

Кожен третій католик Європи якимось чином причетний до волонтерства, - Кардинал Роберт Сара

«Кожен третій католик Європи якимось чином причетний до волонтерства», - сказав Кардинал Роберт Сара, відкриваючи зустріч «Святіший Отець і європейські волонтери». Зустріч відбулась в Римі 10-11 листопада 2011 р. і була організована Папською Радою Cor Unum.

 

Її головними завданнями, за твердженням організаторів, було надати можливість знайомства людям, які займаються питаннями католицького волонтерства у різних країнах, а також обмін досвідом, дискусія у колі однодумців.

 

Українську Греко-Католицьку Церкву представляли Преосвященний Владика Йосиф Мілян – Голова Пасторально-місійного відділу, о. Василь Поточняк та о. д-н Андрій Гах - працівники цього ж Відділу, а також о. Ростислав Пендюк – Голова Комісії у справах молоді УГКЦ, п. Олександра Козанкевич з центру "Назарет" Самбірсько-Дрогобицької єпархії.

 

Перший день зустрічі було присвячено доповідям, відбулася жвава дискусія представників волонтерського руху багатьох країн Європи. Кардинал Сара у доповіді звернув особливу увагу на факт, що католицьке волонтерство своїм підґрунтям має не просто гуманізм, але самого Бога, який є Любов, і який з любові до нас став людиною, страждав, помер та воскрес. А, отже, католицький волонтер у своєму служінні іншим йде слідами Господа та виконує заповідь Любові. Тому справжнє служіння людям повинно опиратись передовсім на особистому досвіді зустрічі з Христом, без якої неможливо зрозуміти сенс такого служіння. А іншою підвалиною служіння, особливо молодих людей, є виховання, оскільки, як зауважив Кардинал: «Немає любові без виховання так як немає виховання без любові!».

 

Великим болем та великою надією була сповнена промова Вероніки Оттрубай з французького центру Лярш. Вона говорила про біль людей з особливими потребами, які часто є відкинені і суспільством, і, навіть, батьками. Тому для них такими близькими та важливими стають волонтери, які готові стати їх друзями, готові прийняти їх з усіма обмеженнями і просто любити.

 

Під час завершальної дискусії відбулось чимало ділень досвідом успішних волонтерських служінь, але також труднощами та викликами, які стають перед волонтаріатом сьогодні - в добу матеріалізму та секуляризму. Зокрема, наголошувалось на потребі відновлення християнського коріння Європи, яке і є підґрунтям волонтерського служіння.

Другий день зустрічі учасники провели у Соборі Святого Петра. Спершу було відслужено урочисту Святу Літургію, яку очолив Архиєпископ Загребу Кардинал Бозаніч. Пізніше у залі Климента VIII учасники зустрілись зі Святішим Отцем Бенедиктом XVI. Папа дуже тепло привітав представників волонтерського руху Європи, ще раз звернув увагу на важливості жертовного та безкорисливого служіння, та поблагословив усіх присутніх.

 

© Комісія у справах молоді УГКЦ
Джерело: dyvensvit.org