//

Представник Ватикану в ЮНЕСКО про створення культури миру в сім'ї, школі та місті

"Мир на місцевому рівні необхідний, щоб досягти його в універсальному вимірі у світі", – нагадав Франческо Фолло, постійний спостерігач Святого Престолу в ЮНЕСКО під час дебатів 29 жовтня у паризькій штаб-квартирі цієї організації.

 

Мир на місцевому рівні потрібно будувати в невеликих спільнотах. Папський представник при Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури зайнявся трьома з них, особливо важливими: сім'єю, школою і містом. Саме у сім’ї людина починає вчитися бути людиною. О. Фолло нагадав, що блаженний Іван Павло II у своєму Апостольському Повчанні Familiaris Consortio (Сімейна спільнота) писав, що сім'я постає нині "перед абсолютно новим розширенням сфери завдань, які вона має виконати задля розвитку суспільства". Вона повинна співпрацювати "у створенні нового міжнародного порядку", оскільки лише "у рамках світової солідарності можна розглядати і вирішувати величезні та драматичні проблеми справедливості у світі, свободи народів та миру для людства".

 

Другою важливою для миру спільнотою є школа. Ватиканський дипломат зауважив, що діти вчаться у ній поводитися як "соціальні істоти". Освіта повинна не лише давати знання, а й формувати особу. Йдеться про те, щоб виховати зрозуміння, що ми складаємо єдину людську сім'ю.

 

Нарешті, говорячи про місто, спостерігач Святого Престолу при ЮНЕСКО зазначив, що в них багато протиріч: поряд із культурою насильство, поряд з багатством – бідність. Тому потрібно працювати над тим, щоб кожне місто чи поселення стало справді людським. Отець Фолло підкреслив, що будування культури миру в сім'ї, школі та місті матиме великий вплив на гармонійне співіснування народів.

 

За матеріалами Radio Watykańskie