//

Маленький міст на шляху до єдності

Як "маленький міст на шляху до єдності " і "пророчий жест" охарактеризував речник Ватикану у своїй щотижневій колонці журналу CTV "Октава Dies" створення персонального ординарі ату для колишніх англіканців в Англії та Уельсі, які спільно прагнуть повної єдності з Католицькою Церквою.

 

О. Федеріко Ломбарді, який також є директором "Радіо Ватикану" і Ватиканського Телевізійного Центр (ВТЦ) зазначив, що свячення на католицьких священиків трьох колишніх англіканських єпископів, які ще раніше склали свої повноваження в Англіканській Церкві, стало вирішальним кроком для створення персонального ординаріату, що є передбаченим апостольською конституцією Anglicanorum coetibus. Цей документ стосується людей, які хотіли б приєднатися до Католицької Церкви, як група віруючих. Представник Ватикану процитував слова, сказані Бенедиктом XVI до єпископів Англії та Уельсу 19 вересня минулого року, останнього дня свого паломництва у Великобританії. Святіший Отець тоді говорив про Anglicanorum coetibus, як про "пророчий жест, який може сприяти розвитку позитивних стосунків між англіканами і католиками. Це допомагає нам зосередитися на кінцевій меті всієї екуменічної діяльності - відновленні повної церковної комунікації."

 

О. Ломбарді цитує також промову першого ординарія, о. Кейта Ньютона, який подякував папі за довіру, дружині та сім'ї за їхню підтримку, Англіканській Церкві за все, що отримав від неї, примасові Англіканської Церкви, архиєпископові Рованові Вільямсу, за терплячість і доброту під час довгого та нелегкого переходу до католицької спільноти. Він згадав історію створення першого персонального ординаріату, в якому прагнення до єдності, що перемінило все його християнське життя, поділився своїм глибоким досвідом єдності Церкви на великому зібранні на Площі Святого Петра, розповів про свою велику радість дідуся, який під час першої Служби Божої мав можливість охрестити свого першого онука.

 

"Створення персонального ординаріату Матері Божої з Велсінгему не є ознакою поділу, але маленьким мостом на шляху до єдності", - стверджує речник Ватикану. Він переконаний, що нова структура буде чимось новим та прекрасним. "Ми сподіваємося, що новий англіканський ординаріат, а також інші, які виникнуть пізніше, зможуть народжуватися і зростати в цьому дусі. Нехай у цій справі супроводжує і надихає бл. Джон Генрі Ньюмен – наставник ординаріату. "- сказав о. Федеріко Ломбарді.

 

За матеріалами info.wiara.pl