//

Архиєпископ Кондрусевич: Ми виходимо на якісно новий рівень екуменічних відносин

3 листопада в Римі почалася конференція під назвою «Я вибрав вас. Священики в наш час», організатором якої є Папська організація з покликаннях до священства. Вона відзначає цього року 70-річчя свого існування. Як наголошується в спеціальному повідомленні організації, зниження кількості священичих покликань в Європі викликає тривогу в Католицькій Церкві. Про те, як виглядає ситуація з покликаннями в Білорусі, розповів Митрополит Тадеуш Кондрусевич, який бере участь у римському форумі.

 

Ексцеленціє, чи справді ситуація з покликаннями в Білорусі настільки складна?

 

Коли я говорю скільки в Білорусі покликань до священства і скільки вихованців, а їх у двох єпархіях близько 80, і ще близько 40 в різних монаших громадах, це означає, що приблизно на 1,5 млн. вірних близько 120 семінаристів, то за європейськими мірками це дійсно не мало. Але мені хотілося б, щоб було більше. Згадайте 1990, коли я відкрив семінарію в Гродно, на перший курс було прийнято 42 семінаристи. Сьогодні ми були б раді якщо на всіх курсах разом вчилася 42 семінаристи, так як на всіх курсах Пінської семінарії навчається сьогодні 33 особи і близько 50 в гродненській. Я думаю, що це мало. Тому конференція, яка сьогодні відкрилася в Римі, дуже важлива. Миряни у Церкві можуть зробити багато, проте є речі, які вони робити не можуть - наприклад сповідати, здійснювати Службу Божу, інші таїнства. Адже тут священик діє не від свого імені, а від імені Ісуса Христа і необхідну силу він отримує тільки через таїнство священства. Конференція в Римі буде присвячена тому, щоб поставити правильний діагноз. Адже перш ніж лікувати від хвороби, перш ніж вирішувати проблему, потрібно визначити діагноз.

 

Я вже бачив священиків та єпископів з різних країн світу. Кожен розповідає про те, яку ситуацію має і нам треба прислухатися, щоб не повторювати помилок, які були зроблені у цій галузі. Звичайно, існує багато об'єктивних причин, це і секуляризація, і нападки на Церкву і священиків, які не сприяють розвитку покликання. Однак, з іншого боку, відомо, що Христос кличе стільки, скільки потрібно. З іншого боку, однак, треба розбудити молодих людей, щоб вони почули голос Ісуса, який їх кличе. У цій справі Церква повинна бути більш активною і це стосується не тільки священиків чи монахів, але всіх віруючих, особливо сім'ї.

 

Часто наші віруючі вимагають священиків, а коли запитаєш - чи з вашої родини хтось пішов до семінарії, то найчастіше відповідають, що ні. Це проблема. Чи моляться батьки про покликання до священства або посвяченого життя для своїх дітей? Це одне з тих питань, яке мені здається дуже актуальним у сьогоднішньому світі і особливо в нашому білоруському контексті.

 

Ексцеленціє, Ви говорили про проблеми не розбуджених покликань. А що робиться в Білорусі, щоб ці покликання знайти і розбудити?

 

Наші слухачі напевно знають, що кожного року ми організовуємо Дні молоді і в останні роки на них є спеціальні секція, присвячена покликанням. Там ми зустрічаємося з тими, хто хоче дізнатися про священство більше. Також проводиться будславский фестиваль - люди приходять і розмовляють зі священиками та священнослужителями. Іноді молоді особи думають: не піду до семінарії адже там як в армії життя в казармі, чи навіть як у в'язниці. Але якщо побачать, що там грають у футбол, є музичні групи, що виступають і навіть записують диски, то люди інакше дивляться на цю справу. Священика взято з людей і для людей поставлено.

 

Окрім того, кожен рік я пишу спеціальне послання на неділю молитов про покликання, в якому я намагаюся сказати молодим людям, що вони повинні відкрити вуха свого серця і душі, бо, можливо, Ісус звертається до них. Я закликаю батьків, віруючих і священнослужителів допомогти в цій справі. Багато що залежить також від прикладу священика - священицький приклад може залучити багатьох.

 

Що чекає Церкву в Білорусі найближчим часом?

 

Найбільша подія має екуменічний характер. 11 листопада до Мінську прилітає кардинал Курт Кох, який сьогодні є, якщо можна так сказати, головним екуменістом в Церкві, бо очолює Папську раду сприяння християнській єдності. Він візьме участь у Конференції на тему православно-католицького діалогу. Те, що така конференція відбудеться в Мінську, на мій погляд, є знаковою подією. Напевно, нелегко знайти в світі таке місце, де подібна конференція могла б відбутися. Мені пригадуються слова бл. Івана Павла II про те, що Європа повинна дихати двома легенями, і в цьому сенсі мені здається, що саме Білорусь дихає цими двома легенями. Ми маємо дуже хороші відносини з Православною Церквою. Участь кардинала Коха в цій конференції, а також участь колишнього нунція в Білорусі Агостіно Маркето та багатьох православних єрархів нагадує про велику зацікавленість цим форумом. Ми виходимо на якісно новий рівень відносин і робимо це саме в Білорусі в Мінську.

 

За матеріалами Ватыканскае радыё