//

Кардинал Кох спілкувався з американськими євреями

Не всі євреї є противниками беатифікації Пія ХІІ, а деякі навіть вважають, що Ізраїль повинен надати йому звання Праведника Народів Світу – нагадав кардинал Курт Кох під час зустрічей з американськими єврейськими середовищами.  Це перша поїздка до США за рік, відколи кардинал керує у Ватикані Комісією в справах Релігійних Контактів з Юдаїзмом.

 


Кардинал Курт Кох є одночасно головою Папської Ради в справах Єдності Християн. В часі промови 30 жовтня  в університеті Сетон Хол біля Нью-Йорку він порушив теологічні питання і перспективи юдейсько-християнського діалогу. На зустрічі були присутні 60 представників Ради Осередків в справах Єврейсько-Християнських Відносин, а також рабини та католицькі душпастирі.

 


Відповідаючи на питання присутніх, кардинал висловився за необхідність відкрити ватиканські архіви з періоду понтифікату Пія ХІІ, яке заплановано здійснити через 3-4 роки.  Відкриття архіву остаточно відповість на закиди цьому папі за мовчання щодо  винищення євреїв.

 


На питання про статтю кардинала в L’Osservatore Romano 7 липня 2011 року про значення Христового хреста для поєднання християн і євреїв Курт Кох повторив пояснення : власне виходячи від таємниці хреста, християни зобов’язані до поєднання. Як і слідувало очікувати, певні відповіді гостя з Ватикану зустрілись з критикою частини учасників зустрічі в американському університеті.

 


Контроверсії першої подорожі кардинала до США доводять, що християнсько-юдейський діалог не є легким, особливо враховуючи різноманітність думок серед самих визнавців юдаїзму.  


За матеріалами: Radio Watykanskie