//

УНІАН образило греко-католиків?

Інформаційне агентство УНІАН ввело своїх читачів в оману, розповсюдивши новину під заголовком: «Архієпископ Гузар пояснив, чому УГКЦ не святкує День Соборності», покликаючись як на джерело на Департамент інформації УГКЦ.

 

У роз’ясненні Блаженнішого Верховного Архиєпископа Любомира, такому, як його розповсюдив Департамент інформації УГКЦ, не має жодного натяку на те, що УГКЦ не святкує День Соборності. Є лише роз’яснення чому офіційні представники УГКЦ не візьмуть участь у святкуваннях Дня Соборності України на майданах Києва.

 

Також УНІАН дезінформував своїх читачів стосовно реальної функції, яку виконує Блаженніший Любомир Гузар. Титул «Верховний Архиєпископ» означає, що даний ієрарх провадить Східну Католицьку Церкву свого права, і від Патріарха , окрім титулу, практично, нічим не відрізняється. В той же ж час титул «Архиєпископ» цієї ваги в Католицькій Церкві не має. Тобто УНІАН не просто «деградував» Главу найбільшої Східної Католицької Церкви, але й саму Церкву «деградував» у її статусі.

 

Прокоментувати цей випадок ми попросили Головного Редактора часопису «Патріярхат» пана Анатолія Бабинського:

 

Сучасні ЗМІ, як правило, є зорієнтовані на сенсацію або скандали. І саме це є причиною такого перекручення, як собі дозволила вельми поважна агенція УНІАН. Адже якщо прочитати оригінальну інформацію про заяву глави УГКЦ, то не важко зрозуміти, що УГКЦ не відмовляється святкувати день Соборності, і, безумовно, багато її вірних візьмуть участь в святкуваннях.

 

Про що говорить Блаженніший Любомир? Він говорить, що сьогоднішнє відзначення соборності, чи краще сказати єдності, є дещо спрофанованим. Оскільки відбуватимуться кілька святкувань, кілька «соборностей», кілька «єдностей», а це не є справжньою всенародною єдністю. Оскільки святкування єдності вимагає єдиного зібрання цілої громади, а цього немає, то офіційні представники УГКЦ не будуть брати участі в жодному зі святкувань.

 

На мою думку, нинішнє святкування виглядає не як єдність всіх, а скоріше єдність одних проти інших. А для Церкви всі люди є «Її», немає чужих. Як вона може стати на сторону одних проти інших? Це була б не гідна позиція для Церкви.

 

Повертаючись до початку, зазначу, що таке перекручення, мабуть, має єдину ціль – надати матеріалу певної сенсаційності, скандальності. І не більше.

 

Що ж до викривлення титулу глави УГКЦ, то це постійна вада світських ЗМІ, які не усвідомлюють важливості чітко передавати церковні титули. Їм часом просто здається, що одні титули важливіші (напр.. Блаженнішого постійно називають тільки кардиналом, але він є главою Католицької Церкви sui juris. Це є набагато більше, ніж кардинальська гідність), ніж інші. Проблема просто в незнанні. А також в тому, що журналісти не докладають зусиль перевірити цю інформацію. Зайти на офіційний сайт чи зателефонувати офіційному речнику, щоб з‘ясувати, як правильно представити церковного діяча.