//

Радіо Уганди рятує дітей

В Уганді 1, 5 тисячі дітей-солдатів втекли від своїх гнобителів за допомогою католицького радіо Wa. Радіостанція, назва якої означає Наше Радіо, діє в єпархії Ліра. Саме на її території найбільше неповнолітніх насильно доєднали до повстанських військ Армії опору Бога.

 

Радіо створює передачі, в яких колишні діти-солдати розповідають про свою долю і заохочують своїх однолітків втекти і почати нормальне життя. Радіостанція надає біженцям конкретну матеріальну та психологічну підтримку. Незважаючи на неодноразові спроби повстанців блокувати радіо, воно все ще продовжує свою роботу, щоб стати конкретним інструментом для поєднання та зміцнення миру в Уганді.

 

Радіостанції є дуже невигідною для повстанців з Армії опору Бога, які впродовж багатьох років затягли до своїх лав 30 тисяч хлопчиків і дівчаток. Можна підтвердити той факт, що коли лідерові повстанців Джозефові Коні запропонували підписати мирну угоду, як умову він поставив закриття католицької радіостанції.

 

Радіо Wa у своїх програмах, при підготовці яких використовує дуже прості засоби, також говорить про такі теми, як боротьба зі СНІДом, насильство в сім'ї, алкоголізм і пропагує соціальне вчення Церкви. Дуже популярними є програми, підготовлені колишніми чаклунами, які говорять в ефірі, до яких хитрощів вони вдавалися, щоб обдурити своїх клієнтів. Це дуже актуальна тема, тому що в Уганді й досі відбуваються ритуальні вбивства дітей, які здійснюють шамани. Останнім часом все більше дітей приносять в жертву для «добробуту божків».

 

За матеріалами: Radio Watykańskie