//

Школярі вбили однокласника за носіння хреста

16 жовтня копт-християнин був вбитий однокласниками за носіння хреста, передає AINA.


Єгипетські ЗМІ опублікували новину про конфлікт між християнськими і  мусульманськими учнями в єгипетському місті Маллаві, провінція Мінья, в результаті якого був вбитий хлопець-християнин. При цьому публікації писали про випадок який не має релігійного підґрунтя. В той же час коптський новинний сайт «Копти без кордонів» був одним з тих, хто наполягав на версії, що школяр був вбитий за носіння хреста на шиї.


«Всім хотілося вірити офіційній версії вбивства. Коптська версія була катастрофою, оскільки вона переносила тему переслідування християн навіть на рівень шкіл», — заявив активіст Марк Ебейд. Також він звинуватив церкву Маллаві в замовчуванні інциденту.


Лише до кінця жовтня батьки 17-річного школяра Аймана Набіля Лабіба перервали мовчання, підтвердивши, що їхній син був вбитий «холоднокровно, за відмову зняти хрест на вимогу вчителя-мусульманина». Батько хлопчика розповів в інтерв'ю, знятому на відео Copts United NGO, що його син мав два хрести: один, витатуйований, за коптською традицією, на зап'ясті, і один, який носив під одягом.


І мати, і батько Аймана підтвердили, що його однокласники, які були присутні під час побиття, і яких вони зустріли потім в лікарні і на похоронах, розповіли їм, що поки він був в класі, його попросили закривати чим-небудь хрест на зап'ясті. Він відмовився і, навпаки, дістав другий хрест, який носив під сорочкою. «Тоді вчитель вдарив мого сина, після чого і  школярі-мусульмани  почали бити Аймана», — розповіла мати вбитого хлопчика.


Зі слів батька, один зі свідків вбивства повідомив його, що його сина били не в шкільному дворі, як говорилося в офіційній версії, а прямо в класі. «Вони жорстоко били мого сина спочатку в класі, потім він втік від них в туалет на 1-му поверсі, вони наздогнали його і продовжували бити там. Коли один з наглядачів відніс мого сина в кімнату, він ще дихав. Швидка допомога, що приїхала за ним через годину, відвезла його вже мертвим», — повідомляє батько загиблого.


Прокуратура заарештувала двох школярів — Мостафу Ессама і Валіда Сайїда, почавши розслідування у справі про вбивство.


Батько розповідає, що всі в Маллаві знають, що було насправді, проте ніхто з батьків не дозволив однокласникам Аймана надати свідчення в поліції: «Вони бояться шкільної адміністрації, в руках якої багато важелів тиску на учнів, також вони, звичайно, бояться сімей тих двох вбивць».


«Я наполягаю на тому, щоб вчитель арабської мови, директор школи і наглядачі також, як і ці два учні, були звинувачені у вбивстві мого сина. Вчитель арабської мови підбурював школярів-мусульман нападати на мого сина, директор навіть не пішов подивитися, що відбувається в класі, коли почув, що там бійка, а продовжував спокійно пити чай в кабінеті, а наглядачі не виконували своїх обов'язків», — заявив батько вбитого християнина.


Звинувачення на даний момент має три свідки: двоє чоловіків, що працювали в школі, які і назвали імена нападників, і один учень, який згодом хотів відмовитися від своїх свідчень, але йому не дозволили цього.


«Всі докази ховаються. Ми з'ясуємо правду, коли прийде результат судової медекспертизи наступного тижня», — заявив батько вбитого, додавши, що начальник слідства у справі вже  чинив тиск на свідків, намагаючись схилити офіційну версію вбивства до банальної сварки між учнями школи.

 

За матеріалами www.sedmitza.ru