//

У дискримінаційному законі про успадкування престолу Англії – перші зміни на користь католиків

Католики у XVIII столітті були «талібами» свого часу. Так тоді їх бачили люди, – сказав Радіо Ватикану духовний глава англікан, архиєпископ Роуен Вільямс, пояснюючи встановлення дискримінаційного закону, який забороняє королю Англії бути католиком, і навіть мати чоловіка чи жінку католицького віровизнання.


Британська Співдружність Націй 28 жовтня прийняла рішення про часткову лібералізацію цього положення. Відтепер британський монарх зможе одружуватися з католиком, але він не зможе бути членом Католицької Церкви, бо залишається вищим главою Англіканської Церкви.


Політичне рішення прийняли зі змішаними почуттями. Католицький примас Англії та Уельсу Архиєпископ Вінсент Ніколс сказав, що він задоволений цим рішенням, відзначивши, що повною мірою поважає роль державної церкви – англіканської.


Примас Шотландії кардинал Кіт О'Брайен висловив сподівання, що це перший крок до повної ліквідації дискримінації щодо католиків в законі успадкування престолу. Цього погляду також дотримується шотландський прем'єр-міністр, який сказав, що він відчув себе глибоко розчарованим, що дискримінацію скасували лише на половину.


Звичайно, можна було б створити відповідні правові механізми для захисту статусу Англіканської Церкви без збереження цього дискримінаційного закону,– сказав Алекс Салмонд.


Предстоятель англіканської спільноти перераховує натомість проблеми, що виникли внаслідок нових правил. Архиєпископ Роуен Вільямс вважає, що католики не можуть сподіватися на повне скасування закону.


«Той факт, що монарх може одружитися з людиною католицького віровизнання, не те, що мене хвилює, – сказав архиєпископ Кентерберійський. – Реальна проблема полягає в тому, щоб виховати спадкоємця престолу в англіканському середовищі, маючи на увазі те, що він є верховним главою Англіканської Церкви. Я думаю, потрібно сказати чітко: доки монарх є главою нашої Церкви, він повинен виховуватися в англіканській спільноті. Я не думаю, що бажання позбавити монарха верховенства над Англіканською Церквою, матиме достатньо підтримки. Інша річ – шлюб з католиком. Громадська думка була до цього прихильна, тому що це виглядало як звичайне питання справедливості та прав людини. Але позбавлення монарха права очолювати Англіканську Церкву не має підтримки ні в громадській, ні в політичній волі».

 

За матеріалами Radio Watykańskie