//

Вірна доктрина повинна підтверджуватися послідовністю у поведінці. "Ангел Господній" з Бенедиктом XVI 30.10.2011р.

Істинність та авторитетність Христового навчання виражається у вірності волі Отця та через дарування Себе самого. На це звернув увагу Папа Бенедикт XVI, промовляючи до кількох тисяч вірних, які в останню неділю жовтня зібралися на площі Святого Петра у Ватикані. Промовляючи опівдні, перед проказуванням молитви «Ангел Господній», з вікна свого робочого кабінету, Святіший Отець коментував євангельський уривок цієї неділі, згідно з літургічним календарем латинського обряду.

 

У світлі заклику святого Павла слухати Євангеліє «не як слово людське, але як насправді Боже слово», Бенедикт XVI заохотив з вірою прийняти зауваження, з якими Христос звертається до нашого сумління. «В сьогоднішньому уривку, – сказав Папа, – Він картає книжників і фарисеїв, що мали у громаді роль наставників, за те, що їхня поведінка була відверто протилежною до навчання, яке вони з суворістю пропонували іншим». Ісус підкреслює, що вони «говорять, а не чинять», а навіть «накладають непосильні тягарі» на плечі слухачів, а самі навіть пальцем поворухнути не хочуть. «Добре навчання слід приймати, – зауважив Святіший Отець, – але непослідовна поведінка загрожує її спростувати. Тому, Христос каже: “Виконуйте і зберігайте усе, що вам кажуть, але не чиніть того, що вони чинять” (Мт 23,3). Поведінка Ісуса є цілком протилежною. Він перший виконує заповідь любові, якої навчає всіх, і може сказати, що цей тягар є легким і приємним».

 

Папа зазначив, що нашим єдиним і справжнім Учителем є Христос, а ми покликані іти за Божим Сином, «Який істинність свого навчання виражає через вірність волі Отця, через дарування Себе самого». Ісус також рішуче засуджує порожню хвальбу, звертаючи увагу на те, що діяння лише задля того, щоб подивляли люди, загрожує попаданням під владу людських оцінок, підкошуючи цінності, на яких ґрунтується автентичність людської особи.

 

«Дорогі друзі, – сказав на завершення Бенедикт XVI, – Господь Ісус появився світові як слуга, цілковито себе впокоривши й понижуючись аж до того, щоб на хресті дати нам найкрасномовніший урок покори та любові. З Його прикладу випливає життєва пропозиція: “Хто серед вас найбільший, нехай буде вам слугою” (Мт 23,11). Просімо заступництва у Пресвятої Богородиці та особливо молімося за тих, які у християнській громаді покликані до служіння навчати, щоб вони завжди уміли ділами свідчити істини, які передають словами».

 

Джерело: Радіо Ватикан