//

12 релігійних зобов’язань в Асижі задля миру

Мир можливий і сьогодні, – сказав кардинал Жан-Луї Торан, президент Папської Ради з міжрелігійного діалогу. Його промова розпочала другу частину Дня розважань, діалогу і молитви за мир і справедливість у світі "Паломники правди, паломники миру", 27 жовтня в Асижі. Більше 300 представників світових релігій на чолі з Бенедиктом XVI зібралися на площі св. Франциска і прийняли 12 зобов'язань діяльності задля миру.


Кардинал Торан розповів про спільну діяльність представників релігії, щоб не піддаватися війнам і поділам. "Ми знаємо і свідчимо про це знову сьогодні, що з Божою допомогою віра може подолати невизначеність, довіра – тривогу, надія – страх, – заявив кардинал французької курії.


Потім представники релігій представили текст 12 спільних зобов'язань діяти задля миру. Усе почалося з заяви православного патріярха Варфоломія I, що для зміцнення миру потрібне милосердя до ближнього та дотримання золотого правила: робити те, що ти хотів би, щоб робили тобі. Єпископ Моуніб Йонан з Всесвітньої Лютеранської Федерації заявив, що насильство і тероризм несумісні зі справжнім релігійним духом, засудив насильство і війну в ім'я Бога та релігії, а також від усіх зібраних зобов’язався до викорінення причин тероризму.


Представник сикхів – Тарунят Сінгх Буталіа прочитав зобов'язання навчати людей і взаємної поваги з метою мирного та гармонійного співіснування. Митрополит Олександр з Московського Патріярхату прочитав зобов’язання про підтримку діалогу культури, щоб зростало взаєморозуміння та довіра між народами та державами, що передує правдивому миру.


Джон Уптон з Всесвітнього Баптистського Альянсу зобов’язався захищати права людини, а мусульманин Муліна Мохаммед Зубаір Абід – до відвертого і терплячого діалогу, що розуміється як можливість кращого взаєморозуміння. Митрополит Григорій з асирійського Патріярхату Антіохії прочитав зобов'язання пробачити минулі помилки і упередження, подолати егоїзм, ненависть і насильство, а також навчитися з досвіду минулого, що мир без справедливості не є істинним миром.


Даосист Вай Хоп Тонг представив зобов'язання стояти поруч з бідним і тими, кого покинула надія, що ніхто не може бути щасливим в поєдинку, буддист Фра Фоммолі – ідентифікувати себе з болем людей, які постраждали від насильства і зла, щоб дати нашим часам реальну надію на справедливість і мир, японський сіоніст Tсунекіо Танака – зобов’язався до ініціативи розвитку дружби між народами.

 

Бетті Еренберг, представник іудаїзму, зобов’язався закликати політиків до побудови світу, солідарності та миру на основі справедливості, Сетрі Нуомі з Всесвітнього Альянсу Реформатських Церков – зобов’язався до неустанного проголошення, що не можна відокремлювати мир і справедливість, а також, що "безпека, свобода і мир можуть бути забезпечені не силою, але взаємною довірою". Представник невіруючих – Гільєрмо Уртадо зобов’язався до спільної побудови з віруючими та людьми доброї волі "нового світу", а також до спільного прагнення до істини, справедливості та миру для віруючих і невіруючих.


Список зобов’язань закінчив Святий Отець, сказавши: «Не буде більше насильства! Не буде більше війни! Не буде більше тероризму! В ім'я Бога кожна релігія впроваджує на землі справедливість і мир, прощення і життя, любов!".

 

У тиші молодь принесла масляні лампи, які потім тримали в долонях представники релігій. Президент Папської Ради зі сприяння християнській єдності кардинал Курт Кох закликав всіх до того, щоб переказати один одному знак миру, що вони і зробили. У цей час у повітря злетіли три білі голуби – символи миру.

 

На закінчення говорив Бенедикт XVI. У короткій прощальній промові, виголошеній італійською та англійською мовами, Папа подякував усім, хто організував цю зустріч, і тим, хто взяв у ній участь.

 

"Сьогоднішня подія показує те, як духовний вимір є ключовим фактором у побудові миру. Завдяки цьому унікальному паломництву ми змогли брати участь в братському діалозі, поглиблювати нашу дружбу, а також мати спільні прогулянки в тиші та молитві. Зобов'язавшись заново до миру та обміну знаком миру між собою, ми відчуваємо, що ми ще глибше залучені, разом усіма чоловіками і жінками спільнот, які ми представляємо, до нашої спільної людської подорожі – сказав Святіший Отець

 

"Ми не були розділені: ми будемо продовжувати зустрічатися, ми будемо й далі об'єднаними в цій подорожі, в діалозі, в щоденному зміцненні миру і в своєму зобов’язанню зробити світ кращим, світ, в якому кожна людина і всі народи можуть жити відповідно до своїх законних сподівань – запевнив Папа. Свою подяку він закінчив словами св. Франциска:  "Нехай Господь обдарує тебе миром!"


За матеріалами: deon.pl