//

Католики Севастополя просять прокуратуру захистити їх від свавілля депутатів

Депутатські вимоги в міськраді Севастополя не віддавати місцевим вірним перебудований в кінотеатр католицький костел містили фальшиву інформацію про 100-річний храм і супроводжувалися безпідставними звинуваченнями Католицької Церкви, які можна класифікувати як службовий злочин проти свободи совісті.

 

 

Про це сьогодні в інтерв'ю інтернет-газеті «Новий Севастополь» заявив настоятель римо-католицької громади Севастополя о. Юрій Зимінський.

 

 

– Виступаючи на вересневій сесії міськради, депутат Мальцев скористався фальшивою інформацією про храм, сказавши, що в часі війни він був зруйнований під час бомбардувань, а потім на його місці побудували кінотеатр. Депутат також порівняв Католицьку Церкву з фашизмом, а Папу Римського назвав натхненником боротьби з Радянським Союзом і з православ'ям. Також депутат сказав, що всі хрещені в православній церкві депутати повинні проголосувати проти передачі храму католикам. Про все це ми написали в прокуратуру. У цих діях депутата ми вбачаємо службовий злочин проти свободи совісті як такої. Ми ні на що не розраховуємо. Але ми просимо прокурора міста захистити нас від свавілля деяких депутатів міськради. Ми просимо захистити одну з історичні цінностей Севастополя, якою є костел на колишній вулиці Католицькій, – сказав «НС» о. Юрій.

 

 

Він також додав, що бачить у заявах депутата «політичний підтекст», що ґрунтується на некоректному узагальненні, відповідно до якого Православна Церква – це уособлення Росії, а Католицька Церква, відповідно – Західної України.

 

 

– Без політики тут, на жаль, не обходиться. І те, що «Російський блок» в міськраді є одним з головних прихильників позиції не віддавати костел католицькій громаді, це – однозначно свідчить про те, що тут присутня політика, – сказав священик.

 

 

Нагадаємо, як повідомив сьогодні сайт «Новий регіон», у заяві римо-католицької громади Севастополя, поданій до прокуратури, депутат СГС Артем Мальцев «звинувачується в «розпалюванні міжусобної ворожнечі», а його виступи на сесіях міської ради кваліфіковані як злочин».

 

 

«Все, що вони написали, – брехня. Є записи моїх виступів, і я запропонував слідчому їх прослухати. Я не відчув якогось тиску з боку прокуратури, але сам факт звернення католицької громади до силових структур є спробою чинити тиск на депутата міськради. Це неприємно», – сказав Мальцев в інтерв'ю «Новому Регіону».

 

 

Нагадаємо, основний доповідач на вересневій сесії щодо спірного і активно обговорюваного в місті «католицького питання» – член фракції «Комуністи Севастополя» Артем Мальцев заявив, що передавати католикам Севастополя історичну будівлю в центрі міста немає підстав, оскільки, на думку депутата, «католицизм завжди був зброєю проти православ'я».

 

 

– У період «холодної війни» Ватикан був натхненником гонки озброєнь та боротьби з Радянським Союзом і, зокрема, з православ'ям. З розпадом СРСР у незалежній Україні почалося планомірний тиск Ватикану і Католицької Церкви з метою витіснення православ'я. Місцева католицька громада нечисленна. На якій підставі місто має робити нечисленній громаді такі подарунки? Католицизм завжди був зброєю проти православ'я, – заявив з трибуни СГС депутат Артем Мальцев.

 

 

А на першому розгляді спірного питання з костелу-кінотеатру Артем Мальцев заявив: «Севастополь завжди був і залишається православним! Вважаю, що всі православні та хрещені депутати голосувати за це питання не повинні, – закликав із трибуни СГС депутат Артем Мальцев.

 

 

Як вже повідомляв «НС», після повторного розгляду питання, депутати відмовилися передати католицькій громаді її історичну будівлю на площі Ушакова.

 

 


За матеріалами new-sebastopol.com