//

Кардинал Равазі: одна з місій Церкви – євангелізація культури

Кардинал Джанфранко Равазі, глава Папської ради з культури, в інтерв'ю інформаційному агентству "КАІ", розповів що однією з найважливіших місій Церкви є євангелізація культури. "Тим більше, що сьогодні поняття культури розуміється ширше, ніж це було у минулому столітті, коли культурою вважалася "шляхетність мислення", – сказав єрарх.

 

Глава ватиканської дикастерії зазначив, що сьогодні культура розуміється як перетин усіх сфер людської діяльності, тому потрібно також говорити про культуру економіки, бізнесу чи людської поведінки. "Сьогодні важливо, щоб Церква була присутня у цих нових вимірах культури", – підкреслив кардинал.

 

Єрарх розповів, що сучасна культура характеризується трьома вимірами, які є викликом для Церкви. "Перше – це секуляризація. Вона намагається позбавити культуру сакральності та релігійності, як її центрального місця. Секуляризація спрямована на створення суспільства, незалежного від моральності та християнських традицій", – зазначив кардинал Равазі.

 

"Другий виклик стосується відносин між культурою і наукою, наприклад у сфері біоетики", – підкреслив єрарх, додавши, що ця сфера є "найбільш складною і делікатною, тому що стосується діалогу між вірою і культурою та вимагає поваги до автономії обох сторін".

 

Нарешті, третім викликом перед яким стоїть Папська рада з культури, є феномен релігійної байдужості – один із плодів секуляризації. "Сьогоднішня релігійна байдужість не ґрунтується на запереченні існування Бога, але пов'язане з відмовою від цінностей. Таку ситуацію супроводжує нездатність відкриття глибокого сенсу нашого існування і брак культурної та духовної чутливості", – сказав кардинал Равазі.

 

За матеріалами Радыё Ватыкана