//

Кардинал Кох про екуменічний аспект діяльності Папи

Кардинал Курт Кох, глава Папської Ради Сприяння Християнській Єдності, в інтерв'ю французькій газеті "La Croix" сказав, що екуменізм для Бенедикта ХVI є "абсолютним" пріоритетом його понтифікату. "Святіший Отець це виявляє з першого дня вибору на Петровий Престіл", – сказав кардинал Кох. Єрарх говорить про "екуменічний примат" понтифіка у "діалозі любові й правди", про що свідчить той факт, що "багато лютеран, англікан і православних хочуть зустрітися, поговорити і поглибити відносини з Папою", – сказав єрарх.

 

"Папа хоче духовного поглиблення екуменізму, а не переговорів, які ведуться при укладанні різних контрактів, як це робиться у бізнесі", – зауважив глава ватиканської дикастерії. Говорячи про зустріч із лютеранами Німеччини, яку Святіший Отець мав під час свого візиту до цієї країни, кардинал Кох зупинився на деяких ключових моментах. Він зазначив, що  коли Папа зустрічається з представниками Лютеранської Церкви країни, не можна очікувати рішень, які стосуватимуться Універсальної Церкви. "Мені здається, що очікування деяких ЗМІ були нереальними, і вони спричинили лише розчарування", – зазначив єрарх.

 

Говорячи про діалог з православними Церквами, кардинал Кох зауважив, що "поділи всередині православних Церков спричиняють труднощі у діалозі з ними, і ми з великою увагою дивимося на майбутній Загальноправославний Синод". У перспективі майбутньої зустрічі між Бенедиктом ХVI і Патріархом Кірілом, кардинал Кох вважає, що "ситуація між Москвою та Римом не була ніколи такою доброю, як у даний час".

 

Щодо зустрічі за мир в Асижі кардинал Кох сказав, що "Церкви, релігії та агностики прагнутимуть під час цього форуму до того, щоб сказати, що ідеєю релігії є не насильство, а мир". "Цей день в Асижі є спільним зосередженням і молитвою представників різних релігій, а не спільною молитвою", – підкреслив кардинал Кох.

 

За матеріалами Радыё Ватыкана