//

Єврейські організації просять Папу припинити переговори з лефевристами

Конференція рабинів Європи закликала Папу Бенедикта XVI припинити переговори з традиціоналістами із Братства св. Пія X. Приводом для цього став опублікований нещодавно в інтернеті текст Річарда Вільямсона – одного з чотирьох прелатів-лефевристів. Вільямсон піддав критиці слова самого Бенедикта XVI про те, що не можна вважати єврейський народ винним у смерті Христа. За словами Вільямсона, євреї, як народ, винні у «боговбивстві» і є «колективним ворогом істинного Месії».

 

«Католицька Церква не повинна зближатися з тими, хто проповідує ненависть», – заявив президент Конференції рабинів Європи, рабин великої московської хоральної синагоги Пінхас Гольдшмідт.

 

«Ремарки єпископа Вільямсона – ще одне свідчення того, що Братству св. Пія X  не місце в сучасній Церкві, – заявив національний директор американської Антидифамаційної ліги Абрахам Фоксман. – Нам важко уявити, як спільнота, яка не приймає фундаментальне церковне вчення – засудження антисемітизму – і виступає з класичними нападками на євреїв, може бути прийнята назад».

 

Засновник Братства св. Пія Х архиєпископ Марсель Лефевр не прийняв реформу богослужіння і ряд інших нововведень Другого Ватиканського собору, у тому числі соборові документи, що засуджують антисемітизм. У 1988 році Лефевр без дозволу Святого Престолу висвятив чотирьох єпископів (включаючи Вільямсона), за що всі п'ятеро були відлучені від Церкви. Папа Бенедикт, як жест примирення, скасував рішення про екскомунікаціі єпископів-лефевристів. Тим не менше, хоча лідери Братства св. Пія Х більше не вважаються відлученими від Церкви, їхня організація не має канонічного церковного статусу, визначити який повинні переговори, що тривають протягом  останніх років. Нові антисемітські заяви єпископа Вільямсона, котрий у Німеччині вже був засуджений за заперечення Голокосту, ще більше ускладнюють ситуацію.

 

За матеріалами blagovest-info.ru