//

Волонтерська праця в Карітасі ─ неоціненний скарб

Метою роботи Карітасу є розробка та впровадження програм для забезпечення соціальної допомоги і підтримки найбільш потребуючого населення. Це здійснюється завдяки  надання соціальної підтримки особам в кризових ситуаціях, соціальній реінтеграції осіб із кризових категорій населення, реалізації освітньо-виховної діяльності. Це величезні обсяги роботи, які були б неможливими без посвяченої роботи волонтерів, благодійників та кваліфікованих працівників соціальної сфери.


«Карітас в перекладі з латини означає «милосердя» ─ допомога в задоволенні потреб, які людина не може задовольнити сама.  Зараз в київському Карітасі відбувається задоволення  не тільки первинних матеріально-фізіологічних потреб (їжа, питво, одежа, дах над головою тощо), а і потреб нематеріальних, духовно-психологічних», ─ говорить директор Карітасу Київ о. Роман Сиротич.


Карітас Київ засновано в Україні у 1992 році, і відтоді велика частина його роботи присвячена потребуючим дітям ─ малозабезпеченим, безпритульним, сиротам, хворим і неповносправним. Однією із соціально-психологічних умов  успішного включення в суспільство потребуючих дітей є розвиток якостей творчої особистості  через організацію творчої діяльності. Професор педагогіки Говард Гарднер  (Гарвардська вища педагогічна школа, автор теорії множинного інтелекту),  віднайшов повний перелік здібностей людини і стверджує, що  кожна людина потенційно  має всі 8 здібностей, які мають різний рівень розвитку: лінгвістичні здібності, логіко-математичні, здібність до просторової уяви, кінестетичні здібності, музичні здібності, здібність встановлювати міжособистісні відносини, здібність до оцінки внутрішньо особистих  можливостей, здібність відчувати природу. А український вчений Віктор Клименко намагається донести до широкого загалу, що механізм творчості може бути «запущений» у  будь-якому віці.


В школі значну увагу у вихованні дітей приділяють розвиткові  здібностей лише лінгвістичних і математичних, і значно менша увага наділяється здібностям музичним і кінестетичним (фізкультура).  Зрозуміло, що силами працівників Карітасу розвиток усіх здібностей в повному обсязі  також неможливий. Але саме завдяки роботі волонтерів ситуація докорінно інша і щоразу покращується! Кажуть у київському Карітасі, що волонтери-професіонали є неоціненним скарбом, який дозволяє вирішувати питання соціалізації, виховання і розвитку дітей в значно більшому обсязі, ніж це могло би бути силами працівників Карітасу.


Дізнаємось більше про копітку і захоплюючу роботу з дітьми і підлітками в місцевому Карітасі під час візиту до їх соціального центру. Гурток дизайну – один із найпопулярніших і улюблених для дітей в київському Карітасі, існує протягом багатьох років. Велика кількість волонтерів вклали частинку своєї душі в роботу з дітьми. Ось тільки деякі напрямки:  декоративний розпис  тканин, різноманітного  посуду (тарілки, пляшки, вази, кухлі, стакани, тощо), декупаж, дизайн одягу та аксесуарів,  бісероплетіння,  квілінг (техніка закручування смужок паперу в різноманітні елементи).


«Такі заняття  чудово розвивають художньо-естетичний  смак у дітей та їх моторику. Останнім часом майстер-класи з дітьми та підлітками, що відвідують наш центр проводили волонтери  Ольга Майоровська, випускниця Київського Національного Університету Технологій та Дизайну і Наталя Даценко, випускниця Мистецького Інституту Художнього Моделювання та Дизайну  імені  Сальвадора  Далі. Заняття проводяться один-два рази на тиждень, за результатами попереднього запису», ─ розповідає координатор проекту «Мобільна робота з молоддю в Україні» Галина Корбеляк.


Цікавим для дітей є також цикл  занять із стилістики, які провела  Дарина Третяк, що навчалася в Канаді, Торонто. І дівчата, і хлопці з цікавістю визначали за допомогою Дарини  кольоротип свого обличчя, підбирали відповідні кольори матеріалів для одягу; дівчата - косметику для обличчя; визначали тип своєї фігури і вчилися, яким має бути їхній індивідуальний одяг. Створення нового образу ─ мистецтво, яке вимагає польоту фантазії, почуття гармонії та краси.


Кінестетичні  здібності, тобто здатність виражати себе в русі, талант тіла, тілесна культура  розвиваються на танцювальних заняттях  з хіп-хопу, які проводить волонтер-хореограф Юрій Сніжко.  Танці – для любителів танцювати, розминка – для широкого загалу дітей. Заняття з малювання також користуються популярністю у дітей. Вельми цікавим для них є перегляд фільмів і їх обговорення – це завдання виконує кіновед Тамара Довгич. Взаємодія з природою розвивається під час туристичних походів вихідного дня, а також під час літніх таборів. Цей вид діяльності організовується соціальним працівником центру  В’ячеславом Федченко.


Дар спілкування і дар самопізнання розвиваються на психологічних заняттях, індивідуальних і тренінгових. Веде заняття  психолог Ляшенко Ольга, допомагають волонтери психолог Ольга Жила, студенти факультету психології Київського інституту бізнесу і технологій  Аня Коваленко, Вікторія Рачинська, Марина Бабич, Олена Дахно, Катерина Кравченко, Марина Оборська, інші.


Галина Корбеляк зауважує: «Залучення нових волонтерів є для нас завжди актуальним! Проведені  опитування мотивації волонтерів, які приходять до наших дітей, говорять про два основних види мотивації:  набуття досвіду і служіння. Волонтери-професіонали  орієнтовані на служіння, набуття досвіду для них уже не є актуальним. Волонтери-непрофесіонали хочуть набути досвіду, але мотив служіння також є компонентою їх мотивації.  Хочеться від душі подякувати усім нашим волонтерам за їхню безкорисливу працю на благо дітей, за їхню власну духовну потребу до служіння і здатність цю потребу реалізувати».

 

Повідомила Надія Чорна