//

Єпископи Анголи прибули з візитом "ad limina"

П’ять єпископів найстарішої Церкви в Африці, серед них і Архиєпископ столиці Луанди, Даміао Антоніу Франклін, прибули до Ватикану, де зустрілися на приватній аудієнції зі Святішим Отцем.

 

Ангола є найбільшою католицькою країною в Африці, понад 50 відсотків її мешканців –католики. Два роки тому країну відвідав Бенедикт XVI. Aнгольців Папа заохочував продовжувати сприяти примиренню і прощенню. Варто зауважити, що мирна угода після кривавої 27-річної громадянської війни в Анголі була підписана тільки 2002 року.

 

Хоча перше хрещення відбулося за рік до відкриття Америки, християнство не торкнулося всіх регіонів Анголи.


«Період першої євангелізації відбувся після прибуття португальців і хрещення короля в Конго, – нагадав о. Крістофер Зярновскі. – Тоді не було Анголи як країни, тільки окремі королівства. Потім було зменшення інтенсивності євангелізації і лише пізніше, в сімнадцятому столітті, прийшла друга хвиля католицьких місіонерів. Початок був дуже добрим, принаймні в Конго, де король і вся свита охрестилися. Сам король Афонсо І навіть катехизував інших: він став першим катехитом у своєму королівстві. З цього періоду походить собор 1540 року, це був період слави королівства Конго, а на решті земель, які тепер належать Анголі, мешканці були проєвангелізовані набагато пізніше. Тому не можна говорити про 500 років місцевої Церкви. Це була поступова євангелізація».

 

Зараз в Анголі відновлюють зруйновані храми. «В Анголі Церква активно присутня в житті країни через благодійність, – говорить о. Генрі Слюсарчик. – Церква займається безпритульними дітьми. Раніше це були «діти війни», чиї батьки загинули під час військових дій. Зараз більшість з них діти, чиї батьки не мають ресурсів, щоб піклуватися про них. Є також діти, яких звинувачують у чаклунстві. Вони мусять втікати з дому, бо можуть бути вбиті. Крім того, Церква провадить медичні центри та школи на різних рівнях. Є також різні програми профілактики СНІДу».

 

Найбільшою проблемою для Церкви Анголи є охорона прав сім'ї, а також пошук ефективного реагування на зростаючу соціальну нерівність в країні.


За матеріалами Radio Watykańskie