//

Блаженніший Святослав під час посвячення прокатедрального храму в Самборі: «Ми присутні у світі не проти когось, але задля когось»

23 жовтня стало знаковою подією в історії Самбірсько-Дрогобицької єпархії. Того дня Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, освятив величавий собор Покрови Пресвятої Богородиці у місці Самборі, який в день свого освячення отримав титул "прокатедри" (перший за значенням храм після катедри на території єпархії).

 

У переддень освячення, 22 жовтня, до парафії Покрови Пресвятої Богородиці прибув Владика Ярослав (Приріз), Єпископ-коад'ютор Самбірсько-Дрогобицької єпархії. Архиєрей очолив Велику вечірню у співслужінні з місцевим духовенством та за молитовною участю вірних. Звертаючись до вірних, Владика Ярослав пригадав історію будівництва собору, а також події 1990-х років, коли УГКЦ виходила з підпілля. Єпископ наголосив на важливості будівництва Божого храму в кожній християнській душі, про що насамперед має дбати кожен вірний Христової Церкви, − повідомляє прес-служба Самбірсько-Дрогобицької єпархії.

 

Із запаленими свічками вірні вирушили з каплиці, в якій молились упродовж майже 20 років, довкола собору. У той же час єпископ у супроводі священиків здійснював перенесення мощів, прот. Володимир Коркуна, адміністратор парафії, ніс Святі Тайни, а прот. Богдан Добрянський, декан Самбірський, окроплював свяченою водою стіни собору. Після прохальних молитов перед зачиненими дверима храму до собору було внесено мощі та Святі Тайни.

 

У неділю до Самбора, в супроводі Владики Юліана (Вороновського), Правлячого єпископа Самбірсько-Дрогобицького, та Владики Ярослава (Приріза) прибув Блаженніший Святослав. На подвір’ї храму Предстоятеля УГКЦ вітали молодь та духовенство парафії. Взяти участь у торжественному Богослужінні прибули понад 80 священиків та близько 7 тисяч вірних УГКЦ м. Самбора та околиць. На Літургії був Міський голова Тарас Копиляк та голова райдержадміністрації Іван Білак.

 

Відтак Глава УГКЦ, у співслужінні з архиєреями і священиками, перед дверима храму очолив Чин освячення. Після вступних молитов Блаженніший Святослав підписав фундаційну грамоту, яка є традиційною складовою чину освячення. У цій грамоті вказаний час освячення храму від Різдва Христового, від Дня незалежності України, а також імена сучасних церковних ієрархів – Папи Римського, Глави УГКЦ, місцевого єпископа, декана та пароха цієї парафії. Тоді Глава УГКЦ помістив грамоту в металевій капсулі у стіні собору.

 

Наступна частина урочистості продовжилася всередині храму освяченням престолу. «Сьогодні, коли я переступив поріг цього храму, мені пригадалися слова мого великого попередника, ісповідника віри, Блаженнішого Патріарха Йосифа. Будуючи собор Святої Софії у Римі та закладаючи на поселеннях приміщення Українського католицького університету, він перевершував сподівання своїх сучасників. Йому казали: "Блаженніший, навіщо? Ви якийсь мрійник! Започатковуєте нереальні проекти". Однак він із мудрістю галицького селянина відповідав: "Буде хата – прийдуть люди"», − зазначив Блаженніший Святослав, вітаючи самбірчан із завершенням будівництва Свято-Покровського собору.

 

«Тільки Бог може нам дати силу любити ворогів. І проявом такої сили стало будівництво цього храму, якого так не бажали бачити вороги УГКЦ», − зазначив Блаженніший Святослав у проповіді, посилаючись на слова недільної Євангелії: «Як бажаєте, щоб вам чинили люди, чиніть їм і ви так само». «Ми присутні у цьому світі не проти когось, а задля когось, щоб показати нашим опонентам, які вважають нас ворогами, нас кривдять і зневажають, невимовну любов Божу», − наголосив Глава УГКЦ.

 

Після завершення Божественної Літургії Блаженніший Святослав нагородив патріаршими грамотами ієромонаха Миколая Куця (ЧНІ), прот. Івана Гаваня та прот. Володимира Коркуну − тих священиків, які на різних етапах опікувалися будівництвом Свято-Покровського собору. Патріарші грамоти отримали окремі меценати та будівничі святині. На завершення Владика Ярослав (Приріз) від імені правлячого архиєрея, духовенства та вірних склав подяку Блаженнішому Святославу за його візит до Самбора. На знак подяки єпископ подарував Главі УГКЦ ікону Пресвятої Богородиці.

 

Джерело: Департамент інформації УГКЦ