//

Тижневий огляд: Папа і Апостолький Престіл (16 – 22 жовтня)

Неділя. Цієї неділі Папа очолив св. Літургію для учасників зустрічі, яка проходить з ініціативи Папської ради  нової євангелізації в Римі на тему: «Нові євангелізатори для нової євангелізації». Під час проповіді Святіший Отець сказав: «Нові євангелізатори покликані першими йти шляхом, яким є Христос, щоб познайомити також і інших з красою Євангелія, яке дає життя». Потім Бенедикт XVI оголосив, що для того, щоб дати новий імпульс цій місії Церкви, він прийняв рішення оголосити наступний рік "Роком віри", про який скоро появиться відповідний Апостольський лист. «Цей рік почнеться 11 жовтня 2012 р. в 50-ту річницю відкриття Другого Ватиканського Собору і закінчиться 24 листопада 2013 в торжество Христа Царя», - зазначив Понтифік.


В часі цієї Літургії, Папа вперше використав мобільну платформу для переміщення від захристії до головного вівтаря собору св. Петра. Як повідомив глава Прес-служби Ватикану о. Федеріко Ломбарді, мета технічного нововведення полягає виключно у тому, щоб полегшити Папі участь у богослужінні у зв'язку з його солідним віком (наступного року йому виповниться 85 років).

 

Понеділок. 17 жовтня у Ватикані оприлюднено Апостольський Лист “Porta fidei” (Двері віри) Святішого Отця Бенедикта ХVІ, стосовно проголошення «Року віри». В цьому листі Бенедикт ХVІ вказує на необхідність наново відкрити шлях віри, підкреслюючи, що «Рік віри» є запрошенням до справжнього і оновленого навернення до Господа, єдиного Спасителя світу. Сьогоднішнє суспільство позначене глибокою кризою віри, тому не можна дозволити, щоб сіль вивітрилась, а світло було приховане. Святіший Отець підкреслює мету шляху віри: «Вірити в Ісуса Христа – це дорога до осягнення спасіння»

 

В понеділок Папа Бенедикт XVI прийняв на аудієнції о. Хуліана Каррона, президента братства «Спілкування і Визволення». Зустріч пройшла напередодні відкриття у Ватикані симпозіуму «Нові євангелізатори для нової євангелізації».

 

В цей же день на аудієнції у Святішого Отця побував новопризначений Верховний Архиєпископ Сиро-Малабарської Церкви, Архиєпископ Джордж Аленчеррі, разом із членами Постійного Синоду Східних Католицьких Церков. У своєму зверненні до делегації Святіший Отець зазначив, що цей візит Верховного Архиєпископа є важливим з огляду на те, що він є промовистим знаком підтвердження сопричастя з понтифіком. На завершення промови, Папа доручив усіх представників делегації заступництву святого Томи, великого єпископа Індії, святої Альфонси та блаженного Куріакозе та уділив їм та всім вірним Апостольське Благословення.


Цього тижня в своїй щотижневій рубриці «Octava Dies» отець Федеріко Ломбарді роздумував про стосунки між мовчанням і словом. На його думку, для сучасної людини, яку оточують безперервні шуми – фізичні та ментальні, – життя ченців викликає захоплення і повагу, ностальгію за ритмом і рівновагою життя втраченого в минулому. «Тоді як ми розмірковуємо, як дати крила» новій євангелізації" та її посланням, не будемо забувати, що її ефективність народиться завдяки слуханню, якого потребує мовчання, сповнене життєвою реальністю Бога.

 

15 жовтня Папа Бенедикт XVI зустрівся з членами фонду "Centesimus Annus-Pro Pontefice", який у Римі провів зустріч на тему сім'ї і роботи. Понтифік звернув увагу на важку ситуацію сьогоднішнього світу, в якому кризи на ринку праці та в економіці часто сприяють кризою в сім'ї. «Конфлікти в шлюбі, між поколіннями, криза в сфері зайнятості створюють складну ситуацію дискомфорту, яка впливає на соціальне життя. Тому потрібен новий гармонійний синтез між сім'єю і роботою, до якого соціальне навчання Церкви може пропонувати свій цінний внесок», - сказав Папа до учасників фонду.


Крім того, Святіший Отець призначив отця Дражена Кутлеца, представника Конгрегації єпископів, помічником єпископа в єпархії Пореч і Пула (Хорватія).


Вівторок. В цей день у прес-центрі Ватикану відбулось представлення «Дня призадуми, діалогу та молитви за мир та справедливість у світі», який пройде 27 жовтня в Асижі з ініціативи Папи Бенедикта XVI. Під час прес-конференції Президент Папської Ради “Справедливість і мир”, кардинал Петер Тарксон, повідомив, що у міжрелігійній зустрічі візьмуть участь представники 50-ох країн світу та представив її суть і програму.


У вівторок Апостольським нунцієм в Перу був призначений Архиєпископ Джеймс Патрік Грін, який до того був нунцієм у Південній Африці, Намібії, Лесото, Свазіленді і Ботсвані.

 

З нагоди Всесвітнього дня продовольства, Римський Архиєрей Бенедикт XVI скерував спеціальне послання до Генерального глави ООН у справах продовольства і розвитку сільського господарства (ФАО).


У газеті "L'Osservatore Romano" від 18 жовтня, міститься стаття головного редактора видання Джованні Марія Віана, присвячена Апостольському листу Бенедикта ХVI під назвою "Porta fidei". Пан Віан зазначає, що цей документ можна назвати малою енциклікою, яка просякнута посиланнями до біблійних подій і турботою про сьогоднішній час. Він підкреслює тісний зв'язок цього документу з постановами праць II Ватиканського Собору і тими папами, які в ньому брали участь, а потім втілювали його рішення в життя Церкви.


 

Середа. Цієї середи на площі св. Петра перед ватиканською базилікою відбулась загальна аудієнція з Папою Бенедиктом ХVІ. Цього разу Святіший Отець роздумував над Псалмом 136 (135). 136 Псалом розповідає про великі діла, що їх вчинив Господь продовж історії для свого народу, прославляє кожне спасенне діло Господа Бога. Святіший Отець зосередився над питанням: «Як ми можемо зробити цей Псалом нашою молитвою»? Бенедикт ХVІ вказав, що коли застановляємось над усіма чудами, які вчинив Господь стосовно вибраного народу, то для нас важливим є зрозуміти та пригадати про велику доброту Господа Бога і тоді ця пам’ять нам каже: Бог є, Бог добрий і милість Його вічна. І ми також маємо про що згадати, адже Бог і нам об’явив свою любов.


В Римі відбулась перша зустріч організована Папською радою в справах нової євангелізації, темою якої стала повторна євангелізація Заходу. В цій зустрічі взяли участь 8 тис осіб, серед яких Матір Вероніка Берзоса, засновниця згромадження Iesu Communio, італійський письменник Вітторіо Мессорі, тенор Андреа Бочеллі. Закрив засідання сам Бенедикт ХVІ.


У середу офіційний спостерігач Ватикану в ООН Архиєпископ Чуллікат з Індії взяв участь у дебатах Генеральної Асамблеї цієї організації, що стосуються проблем глобалізації. «Глобалізація сприяє інвестиціям і торгівлі, – сказав у своєму виступі Архиєпископ, – але в той же час вона ослаблює багато країн, особливо найменш розвинені».


19 жовтня Бенедикт XVI призначив архиєпископа Карло Марія Вігано Апостольським нунцієм у США. До нього цю посаду обіймав архиєпископ П'єтро Самбі, який помер 27 липня 2011 року.

 

Четвер. В четвер посол Колумбії при Святому престолі повідомив, що Папа дякує Богові за звільнення викраденої дівчини в Колумбії, а колумбійців просить продовжувати молитися за всіх викрадених і навернення викрадачів.


Прем'єр-міністр Ізраїлю Веньямин Натаньяху привіз Папі Бенедикту ХVІ зі Святої Землі оливкове дерево, якому понад двісті років. Подарунок має бути символом дружніх стосунків між Святим Престолом та Ізраїлем, і виразом прагнення ізраїльтян жити в мирі з іншими країнами та релігіями.

 

Святіший Отець Бенедикт ХVІ через Державного Секретаря Ватикану, кардинала Тарчізіо Бертоне, направив на ім’я єпископа Ромуло Толентіно де ля Крус телеграму співчуття з приводу вбивства італійського місіонера о. Фаусто Тенторіо. Висловлюючи щирі співчуття єпископові, вірним, родині та співбратам, Папа подякував Господеві за цього доброго і вірного священика, який невтомно та відважно служив вірним на Філіппінах.


20 жовтня Святіший Отець Бенедикт XVI прийняв на аудієнції делегацію австралійських єпископів, які прибули до Риму з візитом "Ad limina Apostolorum". Святіший Отець закликав єпископів продовжувати сприяти збереженню та розширенню духу молодіжного форуму для того, щоб серед молоді поглиблювалася віра в Христа і збільшувалася кількість покликань до священства та монашества. Звертаючи увагу на необхідність активної освітньої та катехитичної роботи, Папа закликав ознайомлювати з католицькою вірою розумно і з відкритістю.


Цього ж дня пізно ввечері Держава Ватикан визнала Тимчасову національну раду Лівії законним урядом цієї африканської країни і законним представником лівійського народу. Апостольський Престіл також виразив бажання якомога швидшого встановлення дипломатичних зв’язків між Ватиканом і новою владою Лівії.

П’ятниця. У п’ятницю Бенедикт XVI прийняв ввірчі грамоти нового Надзвичайного і Повноважного посла Королівства Нідерландів при Святому Престолі Йозефа Ветеринга. У своїй промові Папа нагадав, що Святий Престіл завжди діє від імені тих, хто не має голосу, беззахисних, бідних, хворих, ненароджених, старих, меншин, тих, хто страждає від дискримінації. Папа Бенедикт XVI також висловив надію, що уряд Нідерландів почне кампанію проти поширення наркотиків і проституції. "Ваша країна завжди піклується про можливість вільного вибору людей, але часто цим вибором люди завдають шкоди собі та іншим", - зазначив Понтифік.