//

Італійські лікарі проти абортів

Через 5 років в Італії аборти можуть зникнути зовсім. Не тому, що зміниться закон чи що не буде охочих до переривання вагітності, але через відсутність гінекологів, які будуть готові брати участь у вбивстві ненародженої дитини. Вже сьогодні 71 відсоток лікарів відмовляють в цьому, керуючись почуттям совісті.  Реально в Італії щороку  роблять 115 тисяч абортів, і це справа рук 150 лікарів. Вже незабаром буде їх ще менше, бо у більшості це вже люди літнього віку. Нові покоління гінекологів майже повністю відмовляють в участі в аборті, переважно з етичних міркувань.  У багатьох лікарнях, а навіть в цілих регіонах, особливо на півдні Італії, абортивні відділи вже зачинені через брак персоналу. Те саме стосується медичних академій, в яких ніхто не хоче навчати майбутніх гінекологів, як робити аборт. "З необхідності ми вчимося одні від одних, емпіричним методом" - визнає д-р Сільвана Аґатоне.

 

Найважче  сьогодні в Італії провести так званий «лікувальний аборт». Від 1981 р. італійське законодавство дозволяє вбити дитину аж до кінця восьмого місяця вагітності, якщо вона загрожує здоров'ю матері або плід не розвивається нормально. З огляду на розвиток пренатальних досліджень, з року в рік зростає замовлення цього типу "процедури". Сьогодні це 3 відсотки всіх абортів. Хоча дуже важко знайти лікарів, які хотіли б взяти в цьому участь. На думку головуючого італійського Товариства Католицьких Гінекологів, в питанні «лікувального аборту» існує багато недомовок. Лікарі і науковці затаюють перед батьками загрозу післяабортивної депресії та інших негативних наслідків такої "терапії". «У католицькій клініці Gemelli ми вибрали інший шлях. - підкреслює д-р Джузеппе Ноя. Тут існує спеціальний відділ для смертельно хворих немовлят, в якому батьки перебувають поруч з  дитиною аж до смерті. Вони також терплять, але потім є в стані розпочати життя заново» - додає д-р Ноя.

 

Ситуація гінекологів-аборціоністів в Італії є настільки важкою, що вони створили спеціальне товариство. Вони організували  в Римі свій перший конгрес. Як зазначають, битимуть на сполох і жалітимуть себе, оскільки, на їх думку, в лікарській спільноті не радіють належним фахівцям. Більше того, їх засуджують за те, що вони роблять. Найгіршим для них є те, що їх професія знаходиться під загрозою вимирання. "Сьогодні нас лишилося вже тільки 150, а за п'ять років багато з нас буде вже на пенсії, і в Італії не буде можна зробити аборт" - жаліється д-р Сільвана Аґатоне, глава італійського товариства гінекологів-аборціоністів.


За матеріалами Radio Watykańskie