//

Мексиканський кардинал про проблему корупції в державі

"Щоб перешкодити поширенню корупції в Мексиці або повністю знищити її, окрім бажання державних інститутів необхідною є щира співпраця на кожному соціальному рівні між усіма громадянами", - зазначив кардинал Франсіско Роблес Ортега, Архиєпископ Монтерреї у своєму зверненні, присвяченому етиці в публічній сфері та необхідності відкриття важливості цінностей, які повинні поділятися всіма установами цієї країни.

 

Єрарх звертає увагу на те, що вже впродовж довгих часів соціальний, політичний і культурний контекст Мексики характеризується ідеологічним протистоянням, насильством (насамперед пов'язаним з наркобізнесом), новими і старими формами бідності. Крім того, кардинал звертає увагу на численні корупційні скандали, які виникають на різних рівнях.

 

Архиєпископ Монтерреї підкреслив важливість прийнятої антикорупційної програми, що передбачає широку участь громадянського суспільства. Але головне, на думку єрарха, щоб ця програма перетворилася "зі слів у справи". "Держава повинна зайняти чітку позицію - карати за законом, приймати необхідні санкції, щоб ця боротьба ставала ефективнішою. У свою чергу громадянське суспільство має брати участь у проекті і виявляти корумпованих чиновників", - закликає Архиєпископ.

 

Єрарх підкреслює, що католицькі єпископи Мексики завжди сприяли примиренню, спокою і справедливості, і тому сьогодні продовжують вимагати зміцнення боротьби з бідністю, яка дуже важлива для знищення корупції. "Щоб побудувати справедливе та братерське суспільство, можуть бути корисними вказівки соціального навчання і моральні принципи, яких навчає Церква", - зазначив кардинал Ортега.

 

Мексиканські єрархи закликають до співпраці священнослужителів, монахів і монахинь, а також всіх мирян, щоб "у кожному відновився дух відповідальності за термінову потребу покращення життя всіх, тому що сприяння інтегрального розвитку людини є частиною церковної місії", - зазначив кардинал.


За матеріалами Ватыканскае радыё